Meny

Stjal 600.000 norske bistandskroner og stakk av

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To direktører i det afghanske helsedepartementet i Kabul har underslått nær 600.000 kroner i norsk bistand, uten å bli straffeforfulgt. Nå antas de å ha rømt landet med pengene.

De to var henholdsvis direktør og visedirektør for ambulansetjenesten i Kabul, som er blitt bygd opp av Norges Røde Kors siden 2002 og senere gradvis overdratt til afghanerne.

Bistandspengene har de to, som var ansatt i det afghanske helsedepartementet, stjålet i løpet av de siste årene, skriver Bergens Tidende.

Røde Kors slo alarm i oktober i fjor etter at den norske administratoren for prosjektet fikk mistanke om mislighold. En spesialenhet i Utenriksdepartementet har undersøkt saken og konkluderte nylig med at de to tjenestemennene har stjålet 594.000 kroner.

Røde Kors har nå tilbakebetalt pengene til den norske staten.

Les også: Får tilbake 12 underslåtte bistandsmillioner

Les også: - Norge undersøkte ikke alt

Utenlandssjef Arnulf Torbjørnsen sier til BT at Røde Kors umiddelbart anmodet det afghanske helsedepartementet om at de to ble oppsagt øyeblikkelig og anmeldt. Selv om de mistet jobben, har de to direktørene imidlertid ikke blitt arrestert eller straffet for tyveriet.

– Vi tror de har flyktet fra landet, sier Torbjørnsen.

Afghanistan er den største mottakeren av norsk bistand, som i år vil beløpe seg til 750 millioner kroner. Samtidig rangerer landet på toppen på listen over verdens mest korrupte land.

En komité i den amerikanske kongressen stanset nylig nye bevilgninger til den afghanske regjeringen og krever at landet får korrupsjonen under kontroll. USAs justisminister Eric Holder var onsdag i Kabul for å drøfte korrupsjon med Afghanistans president Hamid Karzai. (©NTB)

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært