Meny

Dreper agurknyheter

Brad Paisley er ekte vare. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forandring har kommet til countrymusikken.

(ABC Nyheter): Hver sommer arrangeres det et stort antall countryfestivaler i Norge. Musikalske tildragelser som ikke alltid har hatt det beste ryktet. Ofte forbundet med horisontal fyll og utstrakt trang til å kle seg ut, selvfølgelig som cowboy med hatten på snei og løskrutt i pistolene. 

Disse festivalene har også vært gjenstand for adskillige agurkreportasjer i riksdekkende aviser, som aldri synes å bli lei av å fortelle om festivalgjengere som først og fremst er kommet for å få med seg (?) festen.

Tilbake på kartet

Det har i liten grad dreid seg om musikken, dens funksjon har vært å være soundtracket til folks imaginære westernfilmer, der de fleste scenene altså utspiller seg i saloonen.

Fra tid til annen har noen av disse festivalene investert i store artister, uten at det har blitt tydelig at publikum har satt virkelig pris på bestrebelsene.

Arrangørene har lett kunne trekke konklusjonen at kvaliteten på musikken ikke spiller noen rolle.

Det siste året har det imidlertid skjedd saker som kan forandre på denne tilstanden. Norge har blitt oppdaget av de store countryartistene igjen. (Sist det var tilfelle, var en kort periode på 80-tallet, da størrelser som George Jones og Johnny Cash gjestet festival i Stavanger).

Sist fredag inntraff ytterligere et slikt besøk.

Det sier mye om hvilken posisjon country har i Norge at syv tusen fant veien til Notodden fredag for å oppleve den amerikanske country superstjernen Brad Paisleys første Norgeskonsert. Det sier ytterligere om nordmenns forhold til country at Paisleys europaturné bestod av to konserter i London og en på Notodden.

Med Paisleys besøk har Norge opplevd konserter med tre av countrymusikkens aller største artister på under et år. På sensommeren i fjor spilte Alan Jackson i Skien og Bergen, og i fjor høst kunne man oppleve Toby Keith i Oslo og Bergen, i tillegg til at han også opptrådde på Nobels Fredspriskonsert.

Les intervju med Toby Keith her

Brad Paisley - stor stjerne i USA

Brad Paisley (37) er fra West Virginia og har siden debuten i 1999 etablert en karriere som her helt på høyde med Jackson og Keith. Han har klokket inn ti nummer 1-hits på countrylistene på stripe og har i to år også vært vert på countrybransjens Spellemannpris, CMA Awards.

Brad Paisleys norske plateselskap, Sony Music, har så stor tro på Paisleys kvaliteter at de har satt sammen en TV-annonsert antologi med tittel «Norwegian Favorites». Mer en refleksjon av at Paisley er en av favorittene på NRKs «Country Jukebox» enn reelt stort platesalg.

Dessverre inneholder ikke «Norwegian Favorites» Paisleys aller mest populære «norske» sang, duetten med Alison Krauss på sangen «Whiskey Lullabye». Visstnok utelatt på grunn av et nei fra Krauss plateselskap.

Det er sikkert derfor Paisley heller ikke inkluderer «Whiskey Lullabye» i sitt show på Notodden. Han spiller nemlig sangen på sine amerikanske konserter, der moderne video-teknologi sørger for illusjonen om at Krauss er med på scenen!

Men bortsett fra «Whiskey Lullabye» er Paisley raus med sine hits på Notodden.

Det begynner med sangen «Water», der en video viser at halsen på Paisleys favorittgitar, den såkalte «hammer of the honky tonk gods», Fender Telecasteren, glir gjennom vannet til åpningsmusikken fra «Haisommer». Paisley stiger opp av vannet og dukker direkte opp på scena på Notodden der musikken hans tas i mot med åpne armer.

Den elegante åpningen er symptomatisk for et show som i stor grad utnytter moderne videoteknologi til å holde tempo og temperatur oppe. Flere av sangene akkompagneres av bilder fra videoene som er å se på «Country Jukebox», innimellom manipulert inn i norsk virkelighet. Følgelig dukker en dukkeversjon av Paisley plutselig opp ved Monolitten i Frognerparken.

Paisley er en sympatisk sanger, om en ikke spesielt original, men han turnerer sine ofte humoristiske sanger med en klassisk amerikansk entertainers selvsikkerhet og han spiller gitar som en tornado.

Det siste demonstreres til fulle på en instrumental løftet fra 2008-plata «Play», der Paisley først og fremst briljerer med frapperende strengeteknikk, sammen med mange av sine egne gitarhelter som gjester; bl.a. James Burton, B.B.King Albert Lee, John Jorgenson og kanadieren Redd Volkaert.

Sistnevnte har tidligere spilt i bandet til Merle Haggard og er i dag gitarkonge på verdens beste honkytonk bar, The Continental på South Congress i Austin, Texas.

Der fronter Volkaert bandet Heybale hver søndag, og det var hit Paisley la bryllupet sitt for noen år siden.

Bak scenen på Notodden skal Paisley ha uttalt at om noen tar Volkaert til Norge, så stiller han opp på et sekund.

Glimrende konsert

Paisley og hans åtte manns band leverer virkelig godsakene på sletta ved  Heddalsvannet i Notodden, livebildene på de tre storskjermene viser en artist med naturlige kulisser som ikke kunne vært flottere om de hadde vært kjøpt på tape fra et solfylt California.

Sanger som «Ticks», «Celebrity», «American saturday Night», «Mud on the Tires», «Online”, «I´m Gonna Miss Her» (der sangeren får valget mellom dama og fiskeinteressen) og avsluttende «Alcohol».

En sang der alkoholen får fortelle sin historie selv; «..I can make you believe any lie, I can make you pick a fight with somebody twice your size, I can make you new friends and get you fired from work, since the day I left Milvaukee, Lynchburg and Bordeaux, France I´ve been making the bars lots of big money and helping white people dance..»

Med på scena, utstyrt med hver sine øl, er medlemmer fra kveldens oppvarmingsband, svenske The Willy Clay Band og norske Lucky Lipps. 

Foran scena, omkransende en stor catwalk, er et feststemt publikum som vet å sette pris på et førstedivisjons amerikansk countryshow.

Klokkerent det beste som har vært presentert i Norge så langt, og samtidig også en pekepinn på at det tålmodige norske countrypublikummet, som spenner over mange aldersgrupper, ikke uten videre tar til takke med andresortering lenger.

Populært