– Legesekretær tappet 2.000 pasientjournaler

Artikkelen fortsetter under annonsen

En legesekretær er mistenkt for å ha tappet rundt 2.000 pasientjournaler og gitt dem videre til leger ved konkurrerende foretak. Informasjonen skulle brukes til å klage på et anbud verdt flere hundre millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo politidistrikt ransaket onsdag tre private helseforetak og tre leger som arbeider ved disse foretakene. Bakgrunnen er en anmeldelse fra det private helseforetaket Aleris.

Selskapet mener seg utsatt for omfattende ulovlig tapping av taushetsbelagte opplysninger fra til sammen rundt 2.000 pasientjournaler.

Siden januar

– Saken har vært etterforsket siden januar i år. I slutten av etterforskningen har vi funnet det nødvendig å foreta en ransaking for å sikre de siste bevisene, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Finans- og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt til NTB.

Fire leger og en legesekretær er involvert i saken. Legesekretæren, som tidligere var ansatt ved Aleris, skal ha utfør tappingen, mens legene jobbet ved konkurrerende helseforetak.

Klage

Aleris vant høsten 2009 en anbudsrunde for det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst om utføring av oppgaver for det offentlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ulovlige tappingen av de taushetsbelagte opplysningene skal ha blitt gjennomført for å gi de tapende private helseforetakene et grunnlag for å klage på anbudsbeslutningen til Helse Sør-Øst.

– Kontrakten er på mer en hundre millioner kroner per år, så det er vel snakk om rundt 500 millioner kroner til sammen, sier Brekke.

Styrket mistanke

Ifølge politiet har etterforskningen styrket mistanken om ulovligheter, men foreløpig er det ikke kjent om legesekretæren har mottatt kompensasjon for opplysningene som er gitt videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpig er det ingen indikasjoner på det, sier politiadvokaten. Han ønsker ikke å gå inne på hva kvinnens motiver kan ha vært.

Så langt er de fem personene siktet for grov utroskap eller medvirkning til dette (straffelovens paragrafer 276 og 275), samt helsepersonelloven (brudd på taushetsplikten), og straffelovens paragraf 294 om uttak og bruk av drifts- og forretningshemmeligheter. I tillegg er tre private helseforetak siktet for det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avhør

Alle de involverte er avhørt, og faktum i saken er klarlagt, ifølge politiet. Den resterende etterforskningen vil ta sikte på å finne ut hvilke roller de forskjellige personene har hatt.

– At det har vært tatt ut informasjon og at den er brukt i denne anbudsrunden, er på det rene. Vår oppgave nå er å finne ut hvem som har vært involvert i prosessene og hvem som har medvirket til legesekretærens utroskap, sier Brekke.Politiet regner med å avslutte etterforskningen mot legesekretæren og de fire legene i løpet av høsten. Det vil ikke vare aktuelt å fremstille noen av de involverte for varetektsfengsling. (©NTB)