Anker krusifiks-forbud

Italia startet onsdag sin ankesak mot en dom fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen som fordømmer bruken av krusifikser i italienske skoler, i en sak som kan påvirke hele Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettens fant i november at bruken av krusifikser i italienske skoler bryter med rettighetene til ikke-katolske familier. Dette vakte vrede i kirken og blant politiske ledere i det sterkt katolske landet.


Italias utdanningsminister angrep den opprinnelige dommen der det heter at krusifiksene «begrenser foreldrenes rettigheter til å utdanne sine barn i samsvar med egen tro», og insisterte på at krusifikset er et «symbol på vår tradisjon».

Den italienske moren Soile Lautsi, hvis to barn går på en statlig skole nær Venezia, brakte saken inn for den europeiske domstolen etter en lang strid mot Italias katolske etablissement.

Katolisismen var statsreligion i Italia frem til 1984, og en dom fra 1920-tallet som slår fast at det skal henge krusifiks i alle skoler har aldri blitt avskaffet.

Rettens endelige avgjørelse kan innebære at religiøse symboler blir forbudt i alle skoler i Europarådets 47 medlemsland.

Lautsi brakte første gang saken for retten for åtte år siden da hennes barn, Dataico og Sami Albertin - den gang 11 og 13 år, gikk på den statlige skolen i den norditalienske byen Abano Terme.

Hun var misfornøyd med at det hang krusifikser i alle klasserom og klaget til skolen.

Etter at utdanningssjefene nektet å fjerne korsene brukte hun flere år på å bekjempe avgjørelsen i det italienske rettsvesenet før hun brakte saken inn for domstolen i Strasbourg.

Personvernpolicy