Sorgtung minnestund for norske soldater

Forsvarsminister Grete Faremo kjempet med gråten da hun holdt minnetale for de fire drepte soldatene i Maimana onsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Forsvarsminister Grete Faremo kjempet med gråten da hun holdt minnetale for de fire drepte soldatene i Maimana onsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Kjempende mot gråten hyllet forsvarsminister Grete Faremo (Ap) de fire drepte norske soldatene da hun talte under minnestunden i Maimana i Nord-Afghanistan onsdag. – De døde for vår sikkerhet, sa Faremo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den blå himmelen og det varme været sto i skarp kontrast til den sorgtunge minnestunden i Maimana.

Soldater hadde tatt oppstilling langs ruten, og kistene med de døde var svøpt i norske flagg da de ble båret i prosesjon fra en åpen plass i leiren til hallen hvor Faremo talte.

– Aldri glemt

Forsvarsministeren måtte kjempe mot gråten da hun talte til soldatene.

– Vi har mistet noen av våre beste soldater, sa forsvarsministeren.

Flere hundre soldater og polititjenestemenn fra Norge deltok i minneseremonien, men også amerikanske, afghanske, latviske og makedonske soldater var til stede ved markeringen i forbindelse med at kistene til de døde skal fraktes hjem til Norge.

– Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Bolle og Christian Lian døde for at vi andre skal få fred og sikkerhet. Vi minnes dem i dyp takknemlighet. De vil aldri bli glemt, sa Faremo.

– Sterke, men sårbare

Forsvarsministeren kom også med en påminnelse til soldatene som må fortsette oppdraget i Afghanistan uten sine falne kamerater.

– Dere kommer tett på hverandre her. Det gjør dere sterke, men også sårbare når slike hendelser skjer, sa Faremo, som oppfordret soldatene til å ta vare på hverandre.

Også forsvarssjef Harald Sunde deltok i minnemarkeringen onsdag, og også han la vekt på at de drepte var svært dyktige soldater.

– De ble sett opp til som spesielt profesjonelle, sa Sunde i sin tale.

I tillegg til de norske gjestene deltok flere høytstående representanter for myndighetene i provinsen Faryab i minnemarkeringen.

Største tap

Faremo og Sunde ankom den norske basen i Mazar-i-Sharif tidligere på dagen. Med på flyet var også en gruppe norske soldater som skal ut på nye oppdrag.

Følget i flyet som skal hente kistene hjem ble mottatt av Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas.

Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap på én gang. Alle de fire soldatene som var i bilen som ble rammet av en veibombe søndag, ble drept momentant.

Totalt har ni norske soldater blitt drept i Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy