Hultsfred er konkurs

Portene til Hultsfredfestivalen er sannsynligvis stengt for alltid. Foto: Mats Andersson (Scanpix Sverige)
Portene til Hultsfredfestivalen er sannsynligvis stengt for alltid. Foto: Mats Andersson (Scanpix Sverige)

Publikum med billetter til Hultsfredfestivalen får inngang hos konkurrenten Arvika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Mens Hove, som startet i går, for første gang ser ut til å gå med overskudd, sliter en del andre skandinaviske festivaler med oppslutningen. Roskilde, som starer i morgen, tiltrekker seg færre medskandinaviske gjester enn tidligere, mens for Hultsfred har utviklingen vist seg å være fatal.

I går ble det kjent at den svenske festivalen, som skulle ha feiret 25-årsjubileum i år, legges ned. Og det bare en drøy uke før festivalportene skulle åpnes 7. juli. Blant artistene som skulle spille på festivalen i år var Scissor Sisters, Erykah Badu, Kent, Wolfmother og norske Annie.

Elendig billettsalg

Årsaken til nedleggelsen er dårlig billettsalg. Festivalen er foreløpig ikke konkurs, men svenske medier skriver i dag at en konkursbegjæring er sendt inn til myndighetene i landet.

- Vi trodde helt frem til slutten av forrige uke at vi skulle nå årets målsetting med 13.000 solgte billetter. Men mandag innså vi at utviklingen vi vanligvis får når det nærmer seg, ikke kom. Vi lå på rundt 5.000 solgte billetter, sier festivalens pressetalsmann Håkan Durmér til den svenske avisen Aftonbladet.

«Å innstille årets festival har vært en vanskelig beslutning å ta. Men det er det mest ansvarlige vi kan gjøre sånn som situasjonen har blitt. Vi legger ned fordi vi er nødt. Vi kan ikke lenger tilby publikum eller alle de som jobber frivillig under festivalen den opplevelsen de fortjener å få bli en del av. Vi vil takke alle som noen gang har besøkt festivalen, samt alle de som har vært med og jobbet for festivalen. Samtidig vil be alle de som hadde tenkt å besøke årets festival om forståelse for situasjonen vi har havnet i», skriver arrangøren Rockparty på sine hjemmesider.

Slitt i flere år

Hultsfredfestivalen har slitt siden de gikk med millionunderskudd i 2007, og med nye rekordtap etter fjorårets arrangement. Til tross for at kommunen spyttet inn nesten ni millioner svenske kroner i et forsøk på å redde festivalen som har vært en stor lokal kulturinstitusjon de siste 24 årene, var det ikke nok for å redde festivalen i år.

Årets utgave av Hultsfredfestivalen skulle blitt den 25. i rekken, og dermed markere et aldri så lite jubileum for festivalen som ble arrangert for første gang i 1986.

Det er usikkert om de som allerede har kjøpt festivalpass vil få pengene sine tilbake, men konkurrenten Arvikafestivalen, sendte i dag ut en pressemelding der de inviterer alle med billetter til Hultsfred om å kunne benytte de forhåndskjøpte billettene i bytte mot armbånd til deres festival i stedet.

- At Hultsfred tvinges til å gå konkurs kom som et sjokk på oss. Hultsfred har gjennom mange år vært en inspirasjonskilde for oss i Arvika og de har betydd utrolig mye for festivalsverige, skriver Arvikafestivalen i en pressemelding i dag.

Vil bidra så godt de kan

- Vi er også utrolig lei oss på vegne av alle besøkende som mister en festivalopplevelse og vi vil gjøre hva vi kan for at disse festivalgjengerne skal få oppleve en festival likevel, heter det videre i pressemeldingen.

Arvika tilbyr samtlige personer som har kjøpt billett til Hultsfred å få kjøpe festivalpass til Arvika for kun 500 svenske kroner. På grunn av at festivalen ikke har ubegrenset kapasitet på campingen, må publikum likevel belage seg på at antallet billetter som legges ut i denne sammenheng vil kunne bli noe begrenset.

Arvikaledelsen understreker at de ikke overtar billettene i tilfelle Hultsfred-publikummet får tilbake pengene sine etter konkursen.

I Norge skjedde noe tilsvarende for to år siden, da Quartfestivalen gikk konkurs, kom flere av konkurrentene, blant dem Hove og Storås, med tilbud til publikum som hadde kjøpt billetter om å benytte billettene på deres festival i stedet.

Ikke overrasket

Expressens musikkredaktør Anders Nunstedt er ikke overrasket, men synes nyheten om at Hultsfred legger inn årene er tragisk:

- Det er dypt tragisk ettersom det berører så mange. En hel bygd har levd på denne festivalen i en årrekke, sier han i en kommentar i sin egen avis.

Personvernpolicy