Reality-tv endrer følelsene våre

The Apprentice topper listen over reality-serier med flest verbale sinneutbrudd i løpet av en time. (Foto: AP Photo/ NBC, Justin Stephens)
The Apprentice topper listen over reality-serier med flest verbale sinneutbrudd i løpet av en time. (Foto: AP Photo/ NBC, Justin Stephens)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reality-tv gjør oss til dramadronninger og hissigpropper - og gjør det sosialt akseptabelt, skal vi tro forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reality-programmenes utgangspunkt er ofte motsetningsfylte relasjoner, dramatikk og konflikter - bare for underholdningens skyld.

Men forskere mener reality-tv endrer vår væremåte og gjør overreaksjoner mer akseptable – til og med forventet, skriver USA Today.

- Du skal være ekstatisk

- Folk kan bli ledet til å tro at det er den normale måte å reagere på hendelser i livet, når det ikke er det, sier Roderick Hart, professor i kommunikasjonsstudier ved Texas-Austin-universitetet, til USA Today.

På grunn av denne «opplæringen» i følelser, utvikler det seg en kulturelt betinget aksept for å overreagere, sier Hart.

- Reality-tv har hauset opp alle følelsene. Du kan ikke bare være lykkelig, du skal være ekstatisk. Du kan ikke være opprørt, du må være voldelig sinna, sier Hart.

«No Drama Obama»

Og det manifesterer seg også i politikken. Et eksempel er Barack Obama og hans reaksjon på oljekatastrofen. Det har blitt hevdet at han ikke har vist nok sinne overfor BP. Han har blitt kalt «No Drama Obama» og populariteten hans er synkende .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det kan late til at Det hvite hus har tatt kritikken til følge. Da general McChrystal kritiserte Obama-administrasjonen i Rolling Stone-magasinet, gjorde pressesekretær Robert Gibbs et poeng ut av å fortelle reporterne at presidenten var sinna.

Velutdannede mindre sinna

Men hvorfor er sinne viktig?

- Det å slå i bordet eller å være overdrevent sinna vil ikke løse noe problem i seg selv. Men det er forskning som hevder at når folk viser sinne og det anses å være berettiget, så blir personen oppfattet som mer kompetent og i førersetet, sier Scott Schieman, professor i sosiologi ved universitetet i Toronto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schiemans siste forskning på sinne viser at velutdannede sjeldnere er sinna, og når de er det, så forsøker de heller proaktivt å endre situasjonen.

Han mener president Obama befinner seg i en merkelig situasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama har høstet mye kritikk for ikke å ha gått hardere ut mot energigiganten BP etter oljekatastrofen i Mexico-golfen. (Foto: AP Photo/Evan Vucci)Obama har høstet mye kritikk for ikke å ha gått hardere ut mot energigiganten BP etter oljekatastrofen i Mexico-golfen. (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

- Hva er verst – å bli beskyldt for ikke å være sinna nok eller å bli beskyldt for å vise et sinne som virker falskt? sier han.

- Overreaksjoner er ubearbeidede tanker

- En overreaksjon er den følelsen som er større enn det den umiddelbare situasjonen tilsvarer, sier professor ved New Yor og forfatter av «Stop overreacting», Judith Siegel.

Hun sier overreaksjoner er ubearbeidede tanker fra fortiden – og at de fleste som overreagerer vil få reaksjoner fra andre.

- De får tilbakemeldinger som lar dem få vite at deres oppfatninger er ensidige eller fører til konsekvenser de senere vil angre på, sier hun.

Hjernen viser overreaksjon

Man kan faktisk se at hjernen overreagere i amygdala – som er en struktur i tinninglappene i hjernen, ifølge Wikipedia. Studier har vist at amygdala spiller en nøkkelrolle i formidlingen av frykt. Amygdala er viktig for opplevelse av og fremkalling av emosjoner, blant annet motivasjon, aggresjon, spising og hukommelsesprosesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en følelse blir prosessert vil andre områder som er ansvarlig for bedømming, selvbevissthet og langtidshukommelse vise aktivitet, og vil minke aktiviteten til amygdala.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ved en overreaksjon vil amygdala være den delen av hjernen som er aktiv, mens andre deler ligger brakk. Dette betyr at du vil gjøre noe du antakeligvis må unnskylde deg for senere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

American Idol blir i en studie i Journal of Broadcasting and Electronic Media rangert som det andre mest verbalt aggressive reality-programmet. (Foto. AP Photo/Paul Sakuma)American Idol blir i en studie i Journal of Broadcasting and Electronic Media rangert som det andre mest verbalt aggressive reality-programmet. (Foto. AP Photo/Paul Sakuma)

The Apprentice topper listen

En studie i denne månedens «Journal of Broadcasting and Electronic Media» fant at det er mer aggressiv oppførsel i reality-programmene enn i dramafilmer, komedier og såpeoperaer.

Last ned og les hele studien her

Studiens medforfatter Sarah Coyne har brukt mange år på å studere aggresjon i media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coyne sier verbal aggresjon, slik som fornærmelser, mobbing og relasjonsaggresjon er vanlig i reality-programmene. Dette inkluderer også sladder og sosial ekskludering. Studien fant at noen av programmene var «svært aggressive».

På toppen av listen finner man The Apprentice, med 85 verbale sinneutbrudd i løpet av en time. American Idol hadde 57. De mest vanlige formene for fysisk aggresjon var slåing, dytting og sparking, mens de vanligste verbale formene for aggresjon var skriking, krangling, fornærming og navnekalling.

- Det skaper en kultur hvor man er slemme mot hverandre. Vi justerer vår væremåte til å bli overreagerende, sier Coyne.