Unikt bord til salgs

Dette runde eikebordet selges på auksjon i Edinburgh onsdag. Bordet er laget av treverk benyttet i fundamentet til den gamle London Bridge (høyre) 1176 - 1833. Foto: AP / Scanpix / Wikipedia.
Dette runde eikebordet selges på auksjon i Edinburgh onsdag. Bordet er laget av treverk benyttet i fundamentet til den gamle London Bridge (høyre) 1176 - 1833. Foto: AP / Scanpix / Wikipedia.

Håper på rekordsum for rundt eikebord laget av fundamentet til gamle London Bridge (1177 - 1833).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det runde eikebordet er ventet å gå for rundt 3000 pund (omlag 30.000 kroner) når det onsdag legges fram på auksjon i Edinburgh.

Den høye prisen skyldes at bordet er laget av treverk benyttet i fundamentet til den gamle London Bridge, som ble bygget over Themsen i 1176 og revet i 1833.

En messingplakett i sentrum av bordet forteller den unike historien til bordet, som de siste årene har vært eid av Kinnaird Estate i grevskapet Pertshire i det sentrale Skottland.

Det melder BBC.

Imponerende byggverk

Gamle London Bridge var et imponerende skue bebygget med både boliger og butikker. Den store steinbroen ble bygget på samme sted som romerne lot bygge en trebro rundt år 46, og hvor den norske kongen Olav den Hellige i 1014 ødela broen og dermed gav inspirasjonen til barnesangen «London Bridge is Falling Down».

Fram til Westminster Bridge ble åpnet i 1750, var London Bridge Londons eneste bro over Themsen.

Tidlig på 1800-tallet ble det imidlertid klart at den gamle London Bridge trengte en erstatning. Broen var da over 600 år gammel og stod i fare for å falle sammen.

Den nye London Bridge ble bygget litt lenger opp i elven og var et elegant byggverk laget av steiner og med fem iøyenfallende buer. Den gamle broen ble holdt åpen under byggingen, men ble revet etter at den nye broen åpnet i 1831.

Solgt til USA

Den nye London Bridge stod over Themsen fram til 1968, da den ble solgt til en amerikaner og gjenoppbygget i Lake Havasu City i Arizona, USA. Her utgjør den hovedattraksjonen i en imitert engelsk temapark hvor den ifølge Wikipedia har blitt Arizonas største turistattraksjon etter Grand Canyon.

I fjor vår skrev ABC Nyheter om planene til londonordfører Boris Johnson som på ny ønsker en bro med boliger og butikker over Themsen, ikke ulik den gamle London Bridge.

Broen er basert på skisser laget av den franske arkitekten Antoine Grumbach og er planlagt med to tvillingtårn på 35 etasjer i nordenden med luksusleiligheter med full utsikt over byen.

På sørsiden av broen er det prosjektert parkanlegg med tropiske trær og planter.

Personvernpolicy