Her er gamle hjerner best

På enkelte områder utvikler den menneskelige hjerne seg etter hvert som den blir eldre. Fotoillustrasjon: Colourbox.com.
På enkelte områder utvikler den menneskelige hjerne seg etter hvert som den blir eldre. Fotoillustrasjon: Colourbox.com.

Hjernen til unge har lettere for å ta opp ny kunnskap og trekke logiske slutninger. Men på enkelte områder er eldre hjerner bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alderdommen kan være nokså nådeløs mot kortidshukommelse, læreevne og evnen til kjappe slutninger og resonnementer.

Men gamle gryter har også ører, og på enkelte områder utvikler faktisk den menneskelige hjerne seg etter hvert som den blir eldre.

Ifølge ny forskning blir vårt ordforråd, vår emosjonelle intelligens og våre sosiale ferdigheter bedre jo flere år vi har lagt bak oss.

Det melder den britiske avisen Telegraph.

Omfattende studie

Det var i forrige uke at forskere ved University of California la fram sine resultater fra et forskningsprosjekt om hva som skjer når hjernen eldes.

3000 personer i aldersgruppen 60 til 100 år deltok i prosjektet.

Selv om det er en kjensgjerning at eldre hjerner reagerer tregere enn hjernen til yngre mennesker, fant forskerne ut at denne tregheten ikke nødvendigvis er en ulempe.

– En godt voksen hjerne er mindre avhengig av dopamin, dermed blir hjernen mindre impulsiv eller styrt av følelser. Eldre mennesker ser også ut til å være flinkere til å handle upåvirket av negative følelser, ettersom hjernen deres har blitt moderert i forhold til de unges. Dette er det vi kaller visdom, forteller professor Dilip Jeste ved University of California i San Diego.


Personvernpolicy