Vestkantungdom drikker mest

Årlig drikker over to hundre ungdommer så mye at de sendes til legevakten i Oslo, og flertallet hører hjemme på vestkanten. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Årlig drikker over to hundre ungdommer så mye at de sendes til legevakten i Oslo, og flertallet hører hjemme på vestkanten. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Sosialbyråden i Oslo er bekymret over det høye alkoholkonsumet blant unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Oslo bystyre la i forrige uke frem en ny rusmelding. Denne tar blant annet for seg drikkemønsteret blant ungdom i hovedstaden. Hvor stor andel ungdommer som drikker seg beruset, har sammenheng med hvor i Oslo de bor. Vestkantungdom drikker klart mer enn østkantungdom.

- Det er klart bekymringsverdig at ungdom drikker mye, sier sosialbyråd Anniken Hauglie (H) til ABC Nyheter.

Vestkantungdom på legevakten

Hauglie forteller at 200-300 unge under 23 år blir sendt til legevakten i Oslo på grunn av alkoholinntak hvert år. Ifølge Hauglie har en veldig stor andel av disse adresse i vestlige bydeler.

- De som kommer inn på legevakten er bare toppen av isfjellet, de fleste blir sendt hjem i en taxi eller tatt hånd om av venner.

Byrådet ønsker nå å starte opp et tilbud til de yngste etter modell av Maria Ungdom-klinikken i Stockholm. Denne retter seg mot unge som er i ferd med å utvikle et alvorlig rusproblem.

- Tidligere har de som kommer inn på legevakten, ikke fått noen oppfølging. Vi ønsker at de følges opp. De vil bli oppringt to til tre dager i etterkant, og foreldrene involveres.

Les også: - Unge kan drikke på seg hjerneskade

Kultur og økonomi

Det gjennomføres jevnlig undersøkelser av Oslo-ungdommenes drikkevaner, og forskjellene mellom bydelene har vært avdekket tidligere. Den sist oppdaterte studien ble fremlagt i mars i år.

- Det vi ser som er nytt, er at forskjellene ikke bare skyldes at det er flere med minoritesbakgrunn i øst. Også når man korrigerer for etnisitet, ser vi at flere drikker på vestkanten. Dette kan ha med flere forhold å gjøre, som kultur og økonomi, sier Hauglie.

Sosiologiprofessor Willy Pedersen gjennomførte studier av ungdoms drikkemønstre på slutten av 1990-tallet. Han forteller at også for ti år siden var alkoholinntaket større i vest enn øst i Oslo.

- Vi så en positiv sammenheng mellom inntektsnivå og alkoholkonsum. Vestkantungdom har et levesett mer preget av konsum på alle måter. Dessuten er de ofte mer internasjonalt orientert, de reiser mer, og de har et mer kontinentalt drikkemønster, sier han til ABC Nyheter.

Etnisk bakgrunn

Selv om etnisk bakgrunn har vist seg ikke å være hele forklaringen, er det fortsatt en viktig årsak. Ifølge rusmeldingen er det stor forskjell på etnisk norske og ikke-etnisk norske når en ser på andelen som siste år har brukt rusmidler.

Willy Pedersen mener det lave konsumet blant muslimer i Oslo øst kan påvirke etnisk norske ungdommer.

- Alkohol brukes i sosiale nettverk og der en høy andel av ungdommene har muslimsk bakgrunn, vil flere kopiere deres drikkemønstere, slik at det blir tørrere på Oslo øst, mener han.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy