De falne soldatenes navn er frigitt

Fra venstre: Trond Andre Bolle, Løytnant Christian Lian, Kvartermester Andreas Eldjarn og Fenrik Simen Tokle. Foto: Mil.no.
Fra venstre: Trond Andre Bolle, Løytnant Christian Lian, Kvartermester Andreas Eldjarn og Fenrik Simen Tokle. Foto: Mil.no.

Det var Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Andre Bolle og Cristian Lian som ble drept i Afghanistan søndag, melder Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsesforløpet tidspunkt for tidspunkt:

Søndagklokken 1450 norsk tid: En patrulje fra den norske blir utsatt for et veibombeangrep under oppdrag i Almar, sør i Faryab-provinsen.

Patruljen var ute og gjennomførte samtaler og forhandlinger med sivilt lederskap. Totalt 14 soldater var med på oppdraget, fordelt på fire norske kjøretøy. Størrelsen på veibomben er ikke kjent. Kjøretøyet var pansret og av typen IVECO. Det var fire soldater i kjøretøyet som ble rammet.

Kl 1456 ble veibomben rapportert. Meldingen gikk ut på at fire personer er alvorlig skadet.

Kl 1515 tar de norske helikoptrene av på vei til området.

Kl 1532 mottar den norske avdelingen melding fra amerikanske styrker som vil hjelpe til med berging og eksperter på sprengstoff.

Kl 1541 evakueres to soldater til sykehuset med helikopter. De blir bekreftet døde ved ankomst til sykehuset. De siste to evakueres med et annet kjøretøy.

Kl 1715 kommer de amerikanske støtteelementene.

Kl 2017: De to andre soldatene blir erklært omkommet.

Kl 0230: Alle pårørende er varslet.

(Kilde: Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.)

(ABC Nyheter): Navnene ble offentliggjort i en pressemelding fra Forsvaret mandag formiddag. De pårørende ble varslet ved 02.30-tiden natt til mandag, ifølge Forsvaret.

De omkomne er:

Andreas Eldjarn, født i Tromsø 27.10.1988

Simen Tokle, født i Ballangen 30.09.1985

Trond Bolle, født i Lena (Toten) 05.07.1968

Christian Lian, født i Kristiansand 06.04.1979

- Veldig sørgelig

Soldatene omkom da en veibombe traff kjøretøyet de satt i søndag ettermiddag. Angrepet fant sted i landsbyen Almar i Afghanistan.

– Jeg synes det er veldig, veldig sørgelig. Dette er en ufattelig trist dag, sier nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet til ABC Nyheter.

I dag skal vi bare være medmennesker og sende våre tanker til familiene som er direkte berørt.

Forsvarspolitisk talsmann Jan-Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet reagerer slik:

Det er forjævlig det som har skjedd. Alle var klare over risikoen, men ingen ønsker selvfølgelig å betale prisen. Jeg forutsetter at all mulig hjelp og støtte blir gitt til de pårørerende, og at kollegene til de omkomne blir godt tatt vare på, sier han til ABC Nyheter.

– Jeg mener saken viser at vi må intensivere bekjempelsen av IED (veisidebomber.jour.anm), som er den verste dritten de har der nede. Det er gjort langt fra godt nok arbeid, mener Ellingsen.

– Representerer ikke noe nytt

Ine Marie Eriksen Søreide (H) kaller angrepet en forferdelig hendelse.

– Det er en forferdelig tragisk hendelse, som gjør inntrykk. Det er også en påminner om farene ved våre oppdrag i Afghanistan, sier Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen, til ABC Nyheter.

– Trenger vi en ny debatt om vår tilstedeværelse i Afghanistan?

– Jeg mener det ikke er tid og sted for det i dag. Tankene går til de pårørende, familie og venner, sier hun.

– Debatten om Afghanistan pågår kontinuerlig. Både i pressen og i Stortinget. Hendelsen representerer ikke noe nytt, men man kommer nært innpå. Det er viktig at vi er i Afghanistan. En enkelt hendelse kan ikke føre til at vi må ut. Det er viktig at vi er der til oppdraget vårt er utført, sier Eriksen.

– Viktig jobb

For Trygve Slagsvold Vedum vekker angrepet vonde minner. To soldater med tilknytning til hjemfylket hans har tidligere omkommet i Afghanistan.

Kristoffer Sørli Jørgensen (22) fra Stange omkom og en 20 år gammel medsoldat ble alvorlig såret da bilen deres ble rammet av en veibombe i Maimana nord i Afghanistan 8.november 2007. 23. juli samme år ble spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen drept da han var på patrulje sør for Kabul. Lau-Henriken var oppvokst i Rørvik i Nord-Trøndelag, men flyttet senere til Hedmark.

– Som representant for Hedmark som har mistet soldater i Afghanistan tidligere, så berører dette sterkt. Dette er fire soldater som er sendt av Stortinget og Regjeringen, som har gjort en viktig jobb, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til ABC Nyheter.

Personvernpolicy