Fire norske drept i Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan i går, var en del av det samme MOT-laget som havnet i kamp forrige måned, melder VG Nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norske tap i Afghanistan

• 25. januar 2010 ble en norsk soldat i Afghanistan drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe.

• 17. april 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.

• 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen. • 23. juli 2007 ble den 33 år gamle spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.

• 23. mai 2004 ble den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul.

(Kilde: NTB)

De fire norske soldatene som ble drept i en veibombe i Afghanistan 17.20 lokal tid søndag, tilhørte den samme enheten, Kystjegerkommandoen (KJK), hvor åtte soldater ble såret i mai.

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

De såkalte MOT-lagene, er små spesialtrente enheter med god kjennskap til lokale forhold og lokale maktpersoner, som har stått i spissen for det farefylte arbeidet med å finne og desarmere veibomber. Og det var nettopp en veibombe som tok livet av de fire soldatene søndag.

Vet du noe om denne saken? Kontakt oss på tips@abcnyheter.no, eller på telefon 08081.

- Stor sorg

- Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i en pressemelding søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pårørende kan kontakte Forsvaret på telefon 800 89 520.

- Minner oss om risikoen

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde stilte på pressemøte i Forsvarsdepartementet kl 0030.

- I dag er Norge hardt rammet. Dette er tungt, og det minner oss om den risikoen som ligger i oppdraget. Vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre tap av liv, men vi kan dessverre aldri gardere oss fullt ut, noe vi er minnet på i dag på en grusom måte, sier Faremo på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske soldatene var på oppdrag i Faryab-provinsen da de ble rammet av en veibombe søndag ettermiddag. Ingen andre ble skadd eller drept i hendelsen.

- Veibomben rammet ett av kjøretøyene. De var ute på oppdrag i et pansret Iveco-kjøretøy. Livet sto ikke til å redde til de fire som var om bord. Helikoptre rykket rasket ut, og kjøretøyet og de omkomne er nå fraktet tilbake til den norske leiren, sier forsvarssjef Harald Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har nå brukt all tid til å få kontroll på situasjonen. Vi vil komme tilbake med alle detaljer så snart de pårørende er varslet, sier Sunde.

Kommenterer ikke

Informasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvarets operative hovedkvarter sier til ABC Nyheter at man vil være tilbakeholdne med informasjon om hendelsesforløpet inntil de pårørende er varslet.

- Vi kan ikke si så mye mer enn det som står i pressemeldingen nå, før de pårørende er varslet, sier Eide til ABC Nyheter.

Farligere for norske soldater

Norge har i dag 512 soldater i Afghanistan. De fleste av dem holder til i Meymaneh i Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan. Inntil de siste årene har området blitt regnet som et av de mest fredelige.

Fra 2008 har man sett en kraftig økning i antallet angrep, og man regner med at Taliban har etablert en skygge-guvernør i området.

2. mai var norske soldater involvert i svært harde kamper i Gwohrmach-området nordvest for Faryab der den norske PRT-en har sitt hovedkvarter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni drepte nordmenn

Inntil i dag har Norge mistet fem soldater i kamphandlinger. Den siste var Claes Joachim Olsson som døde da panservognen han førte kjørte over en veibombe i januar.

I 2009 ble Trond Kolset drept da en selvmordsbomber kjørte inn en konvoi som var på vei fra Mazar-e Sharif til Maymaneh.

Kristoffer Sørli Jørgensen døde da han og kolleger var på vei til en skytebane et stykke fra den norske leiren i Meymaneh i november 2007.

I juli 2007 ble Tor Arne Lau-Henriksen, som tilhørte Forsvarets spesialkommando, skutt og drept på et oppdrag utenfor Kabul.

Tommy Rødningsby var den første nordmannen som ble drept i Afghanistan da kjøretøyet han satt i ble truffet av en RPG i mai 2004.

Søndag kveld gikk nettsidene til Forsvaret ned på grunn av tekniske problemer.