Fire norske drept i Afghanistan

De fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan i går, var en del av det samme MOT-laget som havnet i kamp forrige måned, melder VG Nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske tap i Afghanistan

• 25. januar 2010 ble en norsk soldat i Afghanistan drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe.

• 17. april 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.

• 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen. • 23. juli 2007 ble den 33 år gamle spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.

• 23. mai 2004 ble den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul.

(Kilde: NTB)

De fire norske soldatene som ble drept i en veibombe i Afghanistan 17.20 lokal tid søndag, tilhørte den samme enheten, Kystjegerkommandoen (KJK), hvor åtte soldater ble såret i mai.

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

De såkalte MOT-lagene, er små spesialtrente enheter med god kjennskap til lokale forhold og lokale maktpersoner, som har stått i spissen for det farefylte arbeidet med å finne og desarmere veibomber. Og det var nettopp en veibombe som tok livet av de fire soldatene søndag.

Vet du noe om denne saken? Kontakt oss på tips@abcnyheter.no, eller på telefon 08081.

- Stor sorg

- Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i en pressemelding søndag kveld.

Pårørende kan kontakte Forsvaret på telefon 800 89 520.

- Minner oss om risikoen

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde stilte på pressemøte i Forsvarsdepartementet kl 0030.

- I dag er Norge hardt rammet. Dette er tungt, og det minner oss om den risikoen som ligger i oppdraget. Vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre tap av liv, men vi kan dessverre aldri gardere oss fullt ut, noe vi er minnet på i dag på en grusom måte, sier Faremo på pressekonferansen.

De norske soldatene var på oppdrag i Faryab-provinsen da de ble rammet av en veibombe søndag ettermiddag. Ingen andre ble skadd eller drept i hendelsen.

- Veibomben rammet ett av kjøretøyene. De var ute på oppdrag i et pansret Iveco-kjøretøy. Livet sto ikke til å redde til de fire som var om bord. Helikoptre rykket rasket ut, og kjøretøyet og de omkomne er nå fraktet tilbake til den norske leiren, sier forsvarssjef Harald Lunde.

- Vi har nå brukt all tid til å få kontroll på situasjonen. Vi vil komme tilbake med alle detaljer så snart de pårørende er varslet, sier Sunde.

Kommenterer ikke

Informasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvarets operative hovedkvarter sier til ABC Nyheter at man vil være tilbakeholdne med informasjon om hendelsesforløpet inntil de pårørende er varslet.

- Vi kan ikke si så mye mer enn det som står i pressemeldingen nå, før de pårørende er varslet, sier Eide til ABC Nyheter.

Farligere for norske soldater

Norge har i dag 512 soldater i Afghanistan. De fleste av dem holder til i Meymaneh i Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan. Inntil de siste årene har området blitt regnet som et av de mest fredelige.

Fra 2008 har man sett en kraftig økning i antallet angrep, og man regner med at Taliban har etablert en skygge-guvernør i området.

2. mai var norske soldater involvert i svært harde kamper i Gwohrmach-området nordvest for Faryab der den norske PRT-en har sitt hovedkvarter.

Ni drepte nordmenn

Inntil i dag har Norge mistet fem soldater i kamphandlinger. Den siste var Claes Joachim Olsson som døde da panservognen han førte kjørte over en veibombe i januar.

I 2009 ble Trond Kolset drept da en selvmordsbomber kjørte inn en konvoi som var på vei fra Mazar-e Sharif til Maymaneh.

Kristoffer Sørli Jørgensen døde da han og kolleger var på vei til en skytebane et stykke fra den norske leiren i Meymaneh i november 2007.

I juli 2007 ble Tor Arne Lau-Henriksen, som tilhørte Forsvarets spesialkommando, skutt og drept på et oppdrag utenfor Kabul.

Tommy Rødningsby var den første nordmannen som ble drept i Afghanistan da kjøretøyet han satt i ble truffet av en RPG i mai 2004.

Søndag kveld gikk nettsidene til Forsvaret ned på grunn av tekniske problemer.

Personvernpolicy