Nord-Korea planlegger lederskifte

Eksperter tror at Kim Jong-il (t.h.)vil utpeke sønnen Kim Jong-un (t.v.)til partiets arvtaker og framtidige leder. (Foto: Scanpix)
Eksperter tror at Kim Jong-il (t.h.)vil utpeke sønnen Kim Jong-un (t.v.)til partiets arvtaker og framtidige leder. (Foto: Scanpix)

Nord-Koreas kommunistparti skal i begynnelsen av september bytte ut lederskapet. Dermed kan arvefølgen i det kommunistiske «dynastiet» endelig bli klargjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistpartiet har innkalt til møte for å velge ny øverste ledelse, opplyste det statlige nyhetsbyrået KCNA lørdag.

Analytikere og etterretningskilder i Sør-Korea mener møteinnkallelsen er uvanlig og kaller den svært viktig.

De tror at Kim Jong-il vil utpeke sønnen Kim Jong-un til partiets arvtaker og framtidige leder. Kim Jong-un er den yngste av den nordkoreanske lederens tre sønner.

– Det er stor sannsynlighet for at Kim Jong-un blir tildelt en fremtredende stilling i politbyrået i løpet av partikongressen, mener Nord-Korea-eksperten Koh Yu-hwan ved Dongguk-universitetet i Seoul.

Dårlig helse

Det har gått rykter rundt 68 år gamle Kim Jong-ils helsesituasjon siden han fikk slag i 2008.

Kim Yong-hyun ved Dongguk kaller ifølge AFP septembermøtet den viktigste hendelsen siden 1980, da Kim Jong-il ble utpekt til Kim Il-sungs arvtaker.

Kim Il-sung, «den store leder», var kommunistpartiets første leder. Han døde i 1994 og sønnen Kim Jong-il, «den kjære leder», overtok da makten etter å ha blitt utpekt til partiets arvtaker 14 år tidligere.

– Vi står nå overfor den hellige, revolusjonære oppgaven det er å utvikle partiet til å bli Kim Il-sungs evig lysende parti, og fortsette fokuset på dets militante funksjoner og å forherlige landet til å bli en vellykket og sterk sosialistisk nasjon, heter det i den offisielle meldingen fra KCNA.

Spekulasjoner

Spekulasjonene rundt Kim Jong-un som mulig ny leder av Nord-Korea har pågått en stund. Nordkoreanske medier skriver svært lite om Kim Jong-ils tre sønner, og det er derfor lite som er offentlig kjent om dem.

Kim Jong-un skal være i 20-årene og ha liten politisk erfaring.

Han antas å ha fått sin utdannelse i Sveits. Sørkoreansk etterretning har tidligere beskrevet ham som den dyktigste av Kim Jong-ils sønner. (©NTB)

Personvernpolicy