Jaja, Touré

Yaya Touré scoret etter 13 minutter mot Nord-Korea, men måtte gang på gang se lagkameratene bomme på sjanser under fredagens VM-kamp mot Nord Korea. Foto: Scanpix/Reuters.
Yaya Touré scoret etter 13 minutter mot Nord-Korea, men måtte gang på gang se lagkameratene bomme på sjanser under fredagens VM-kamp mot Nord Korea. Foto: Scanpix/Reuters.

Yaya Touré scoret etter 13 minutter mot Nord-Korea, men Elfenbenskysten klarte aldri å ta igjen Portugals forsprang i fotball-VMs gruppe G.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampfakta

Fotball-VM fredag, gruppe G:

Nord-Korea – Elfenbenskysten 0-3 (0-2)

Mbombela Stadium

34-763 tilskuere

Mål: 0-1 Yaya Touré (14), 0-2 Romaric (20), 0-3 Salomon Kalou (82).

Dommer: Alberto Undiano, Spania.

Lagene:

Nord-Korea (5-3-1-1): Ri Myong-guk – Cha Jong-hyok, Pak Chol-jin, Ri Jun-il, Ri Kwang-chon, Ji Yun-nam – Mun In-guk (Choe Kum-chol fra 67.), An Yong-hak, Pak I Nam-chol – Hong Yong-jo – Jong Tae-se.

Elfenbenskysten (4-1-2-3): Boubacar Barry – Emmanuel Eboué, Kolo Touré, Didier Zokora, Arthur Boka – Cheik Ismael Tiote – Yaya Touré, Romaric (Seydou Doumbia fra 79.) – Abdelkader Keita (Salomon Kalou fra 64.), Didier Drogba, Gervinho (Aruna Dindane fra 64.). (©NTB)

Dermed ryker Elfenbenskysten av gruppespillet etter 3-0 over nordkoreanerne fredag. Før kampen lå de tre poeng og 9 plussmål bak Portugal, et forsprang nærmest umulig å utligne. Dermed måtte afrikanerne lykkes godt i angrep om det skulle bli flere kamper i VM i Sør-Afrika.

– Det blir litt vanskelig å skulle tro at vi skal vinne med sju eller åtte mål. Jeg synes vi spiller en god kamp. Vi skaper mange sjanser, og burde være fornøyde, sa Elfenbenskystens trener Sven-Göran Eriksson etter kampen.

Og det handlet bare om et lag på Mbombela stadion fredag. Elfenbenskysten trykket på fra start og holdt koken hele omgangen. Med unntak av midtstopperne Kolo Touré og Didier Zokora var samtlige av ivorianernes utespillere involvert i angrep før pause.

To kjappe mål

Det tok 13 minutter før den første scoringen kom. Arthur Boka fikk god plass på venstrekanten og slo en presis ball til Yaya Toure som curlet ballen enkelt inn i hjørnet fra sekstenmeterstreken.

Det skulle bli mer å gjøre for Nord-Koreas tapre keeper Myong-Guk Ri. Etter 20 minutter vendte Didier Drogba opp i feltet og dundret ballen i tverrliggeren fra fem meter og ned på streken. På returen var Romaric våken og nikket ballen enkelt inn til 2-0.

Resten av omgangen ble en parademarsj hva angår sjanser for Elfenbenskysten. Men ivorianerne måtte ta inn ni mål på Portugal, som samtidig måtte tape for Brasil. Avlsutningsstatistikken fra første omgang på 12-2 forteller sitt, men afrikanerne klarte bare å putte to mål på de hardtkjempende nordkoreanerne.

Ineffektive

Den andre omgangen startet med at Myong-Guk Ri kolliderte med Elfenbenskysten-angriper Keita. Målvakten ble liggende en stund, men kom seg etter hvert på beina. Resten av kampen gjorde han sitt ytterste for å gjøre tapet minst mulig for laget.

Dette skulle vise seg å være synd for Elfenbenskysten. Til tross for et enormt press også etter pause, klarte aldri afrikanerne å sikre seg nok mål til å gå videre fra gruppe G. Trener Sven-Göran Eriksson prøvde desperat å skaffe mer trykk foran mål ved å sette inn Salomon Kalou, Aruna Dindane og Seydou Doumbia i angrep, uten at det hjalp nevneverdig.

Bare ett afrikansk lag videre

Kalou tegnet seg riktig nok i målprotokollen ti minutter før slutt da han satte inn 3-0 etter nok et flott angrep. Flere mål ble det ikke, og Elfenbenskysten endte på tredjeplass i gruppe G med 4 poeng.

Nord-Korea reiser skamfulle hjem fra VM med 0 poeng og 1-12 i bagasjen. Portugal (5 poeng) og Brasil (7) kan vente seg spennende åttedelsfinaler mot 1.- og 2.-plassen i gruppe H, etter å ha spilt uavgjort 0-0 fredag.

– Det var en tøff gruppe. Jeg synes vi har gjort en god jobb og at guttene skal være stolte av prestasjonene sine, mente Eriksson, og får støtte fra stjernespiss Didier Drogba:

– VM er over for oss, men vi kan være stolte over hva vi har gjort i alle kampene. Vi er skuffet, men man kan ikke være for skuffet når man er i en gruppe som dette med Portugal og Brasil, sa Drogba.

Med Elfenbenskysten ute ble Ghana det eneste afrikanske laget som kvalifiserte seg for sluttspillet i historiens første VM på afrikansk jord. De skal forsvare kontinentets ære i åttedelsfinalen mot USA lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy