- Avverget angrep mot dansk ambassade

Væpnet politi sikret åstedet i landsbyen Klaten i det sentrale Java 24. juni, dagen etter at politiet tok livet av en mistenkt terrorist og fanget tre andre under en aksjon. Blant de arresterte var Abdullah Sunata, en av Indonesias mest ettersøkte terrormistenkte. Foto: Scanpix/AFP.
Væpnet politi sikret åstedet i landsbyen Klaten i det sentrale Java 24. juni, dagen etter at politiet tok livet av en mistenkt terrorist og fanget tre andre under en aksjon. Blant de arresterte var Abdullah Sunata, en av Indonesias mest ettersøkte terrormistenkte. Foto: Scanpix/AFP.

Indonesias «mest ettersøkte» terrormistenkte var torsdag bak lås og slå etter en politiaksjon der en betjent ble såret og et lager med eksplosiver, dokumenter og våpen avslørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamistiske ekstremisten Abdullah Sunata ble tatt til fange levende i Boyolali-distriktet sentralt på Java sent onsdag. To andre mistenkte ble pågrepet og en annen drept i en aksjon i nabodistriktet Klaten, sier politiet.


En representant for landets sikkerhetsmyndigheter sier bombemakeren fra det regionale terrornettverket Jemaah Islamiyah (JI) planla å bombe den danske ambassaden som hevn for karikaturtegningene av profeten Muhammed som ble publisert i en dansk avis i 2005.

Det var også indikasjoner på en plan om å angripe en seremoni som skal markere grunnleggelsen av det indonesiske politiet 1. juli.

Karikaturstriden

- Det var planer om å angripe den danske ambassaden. Abdullah Sunata er den sentrale skikkelsen i denne planen, sier sikkerhetsdepartementets anti-terrorsjef Ansyaad Mbai til AFP.

Etter dødsfallene til terrorlederne Noordin Mohammed Top og Dulmatin, og pågripelse og drap av flere av deres tilhengere de siste ti månedene, var Sunata den mest ettersøkte terroristen som fremdeles var på frifot i landet.

- Han er vår viktigste hovedmistenkte, siden de andre terrorlederne er døde. Du kan si han er hovedfiguren, sier polititalsmannen Zainuri Lubis til AFP.

En annen indonesisk terrormistenkt, som anses for å være langt mer farlig, er Umar Patek. Det er utlovet en dusør på én million dollar for ham i det amerikanske Rewards for Justice-programmet.

Bali-bombene

Patek, den mistenkte feltkoordinatoren for Balibombene i 2002, som tok livet av 202 mennesker, er antatt å befinne seg på Filippinene, men det har også vært ubekreftede rapporter om at han har tatt seg tilbake til Indonesia.

Sunata ble pågrepet mens han reiste med offentlig transport fra Solo til Jakarta, sier politiet, uten å bekrefte rapporter om at han var væpnet med en bombe i ryggsekken.

- Dette er en betydningsfull pågripelse, sier polititalsmann Edward Aritonang.

Politiet hevder han var en viktig tilrettelegger for en militant gruppe ledet av Dulmatin, som satte opp et treningsanlegg i Aceh-provinsen. Dette ble avviklet av sikkerhetsstyrker i februar.

Dulmatin, en annen ledende skikkelse under bombeaksjonen på Bali i 2002, ble drept av indonesisk politi i mars.

Sunata er en veteran fra religiøse konflikter i Poso og Ambon, og ble løslatt i 2009 etter å ha sonet kun en brøkdel av en sjuårig dom for sin rolle i bombingen av den australske ambassaden i Jakarta i 2004. Ti mennesker mistet livet i denne aksjonen.

Skjulte Noordin

En av de andre mennene som ble pågrepet i det sentrale Java onsdag ble identifisert som Sogir. Han satt også i fengsel på grunn av ambassadeangrepet, sier politiet.

Sunata var tilhenger av den avdøde JI-fraksjonslederen Noordin, som politiet drepte i september i fjor.

Noordin var ansvarlig for en rekke terrorangrep i Indonesia, inkludert ambassadebombingen og to selvmordsaksjoner ved luksushotell i Jakarta i fjor, som tok livet av sju personer.

Mens detaljer om arrestasjonen av Sunata kom frem ble Noordins svigerfar, Baharudin Latif alias Baridin (55), stilt for retten i Jakarta. Han er mistenkt for å ha gitt rømlingen tilflukt i sitt hjem i det sentrale Java, mens denne forberedte fjorårets hotellangrep.

- Den tiltalte har bevisst gitt bistand og opphold til en terrorist ved å skjule den ettersøkte mesterhjernen Noordin Mohammed Top for politiet, sa aktor Firmansyah til retten.

Latifs sønn, Ata Sabiq Alim (24), ble også stilt for retten, mistenkt for tilsvarende forbrytelser.

Personvernpolicy