Vil vokse på europeisk krise

SVs leder Kristin Halvorsen under SVs halvårlige pressekonferanse torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SVs leder Kristin Halvorsen under SVs halvårlige pressekonferanse torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

SV vil ikke snakke om sitt lite «gloriøse» halvår, men heller vokse styrket ut av den europeiske krisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Torsdag formiddag var partiledelsen samlet til oppsummerende pressekonferanse på Gamle Raadhus i Oslo sentrum.

Et fulltallig pressekorps fikk servert jordbær og visjoner for hvordan SV skal styrke seg i tida framover.

Men halvåret har vært dominert av solid oppsving høyresida, samtidig som Mongstad-utsettelse og mistillitsforslag har preget regjeringen. Meningsmålingene for SV har vært dårlige.

Nestleder Bård Vegar Solhjell satte ord på den siste perioden på denne måten:

- Når historien om det rød-grønne regjeringsalternativet skrives, så vil kanskje ikke våren 2010 være den mest gloriøse perioden, sa Solhjell.

Vil ikke forklare motgang

Dette var alt pressen fikk vite om hva partiledelsen mente om de rød-grønne problemene.

På spørsmål om partileder Kristin Halvorsen kunne utdype hva Solhjell mente, var svaret fra partilederen klart:

- Nei, svarer hun bestemt.

Derimot var hun klar på at SV i framtida skal vokse på motstand mot kutt som hun tror vil komme i Europa, og blir foreslått i Norge. Bakgrunnen er kuttene i offentlige utgifter i kjølvannet av krisen i Europa.

- Vet ikke alvoret

- Mange i Norge er ikke klar over hvor alvorlig krisen i Europa er, sier hun. Som finansminister pøste hun milliarder for å støtte den norske økonomien etter finanskrisen i 2008.

Nå frykter hun at borgerlige regjeringer i Europa kan gå inn for kutt som vil ramme en framtidig økonomisk vekst.

- Hvorfor viktig er krisa for den rød-grønne og SVs oppslutning?

- Jeg vet ikke at det kan veksles inn i direkte oppslutning. Men jeg tror den innsparingsbølgen vi ser i Europa kommer til å dominere debatten også i Norge, ved at Høyre-sida kommer til å inspirere av det som skjer i Europa. Det vil bli å spisse den norske politiske debatten. Det som er viktig for oss er å vise at vi vil styrke velferden videre, sier Halvorsen.

Bård Vegar Solhjell har reist rundt i Europa for å forkynne det rød-grønne budskapet, som han tror vil utfordre høyresida i flere europeiske land til høsten.

Vokser på europeisk krise

Og indirekte kan krisa i Europa hjelpe SV i Norge, mener han.

- Først og fremst ved at det kan skjerpe motsetningene rundt velferdstaten i Norge. Jeg tror høyresida i Norge kan benytte krisa til å foreslå kutt, sier Solhjell.

Foreløpig så er det få tegn til at verken Høyre eller Frp ønsker å kutte i velferdstaten, og ingen av partiene har programfestet kutt i for eksempel sykelønnen.

Men likevel er det stor forskjell på rød-grønn og blå velferd, mener Solhjell.

- Høyresida har ikke tatt noe initiativ på dette, men blitt med på lastet. Min analyse er at vi kommer til å se at Høyre og Frp tøffere går for kutt i velferden, sier han.

- Kutt fører til kostnader

Mens Halvorsen som finansminister kunne pøse ut penger på grunn av finanskrisen, kunngjorde hennes etterfølger Sigbjørn Johnsen tidlig at pengesekken måtte snøres igjen.

Uten å ta avstand fra hennes etterfølgers oppfatning, advarer Halvorsen nå mot kuttene som vi ser i Europa, der offentlig ansatte risikere dramatiske lønnskutt.

- Jeg stiller spørsmål ved om kostnadene kommer til å være så store at en trekker med seg betydelige sosiale utfordringer i flere generasjoner framover.


Personvernpolicy