Mislykket omskjæring dreper 33

33 gutter har mistet livet etter mislykkede omskjæringer gjennomført i tradisjonelle innvielsesseremonier i Sør-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere dusin andre har endt på sykehus med skamfert penis, sier en representant for landets helsemyndigheter torsdag.

Dødsfallene skjedde i den østlige Kapp-provinsen, en av landets fattigste og blant de få områdene der gutter fremdeles sendes til hemmelige skoler i villmarken for å omskjæres. Ritualet markerer overgangen til mennenes rekker.

Provinsens helsetalsmann Sizwe Kupelo sier til nyhetsbyrået Sapa at det seneste dødsfallet skjedde i landsbyen Moyeni, der myndighetene nylig var på besøk i håp om å behandle nylig innvidde med infeksjoner.

- Det som er oppskakende er at i forrige uke dro vi dit og landsbyboerne gjemte disse guttene bort. Nå ringer de oss når denne gutten er død, sier han.

- Det er svært oppskakende og unødvendig, for vi kunne ha reddet denne gutten.

Gutten skal også ha blitt angrepet på skolen før han ble brakt til en nabos hus, der han døde tidlig torsdag, sier Kupelo.

Titalls andre gutter var på sykehus etter feilslåtte omskjæringer. To peniser med koldbrann måtte amputeres på sykehuset denne uken, la han til.

Dødsfallene fikk tradisjonelle ledere til å erklære et moratorium på omskjæring i deler av den østlige Kapp-provinsen forrige måned.

Gutter dør hvert år av komplikasjoner etter mislykkede omskjæringer gjennomført av dårlig trente tradisjonelle kirurger på landsbygda.

Men de stimler likevel sammen om innvielsesskolene i villmarken, fordi den raskere og mindre smertefulle medisinske metoden på sykehus kan føre til at man blir sosialt utstøtt på livstid.


View Larger Map

Personvernpolicy