Sykepleieren fra ikonisk foto er død

FREDSSYMBOL: Edith Shain deltok på en 50-årsmarkering i Times Square i 2005. Da var hun 86 år gammel. Søndag døde hun i sitt hjem, 91 år gammel. (Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP / Scanpix)
FREDSSYMBOL: Edith Shain deltok på en 50-årsmarkering i Times Square i 2005. Da var hun 86 år gammel. Søndag døde hun i sitt hjem, 91 år gammel. (Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP / Scanpix)

Edith Shain var sykepleieren som ble kysset på det ikoniske bildet fra Times Square i august 1945. Søndag døde hun 91 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VJ Day

Japan kapitulerte på ettermiddagen lokal tid 15. august 1945. På grunn av tidsforskjellen kom beskjeden om dette lokal tid 14. august i USA. Derfor er det 14. august som markeres som Victory over Japan Day eller VJ Day i USA.

Det var den tysk-amerikanske fotografen Alfred Eisenstaedt som foreviget det magiske øyeblikket 14. august 1945, dagen da Japan kapitulerte, som i USA er kjent som V-J Day, eller «Victory over Japan Day». (Se boks til høyre.)

Bildet av marinesoldaten som kysset sykepleieren, ble et symbol på at andre verdenskrig var over. Det kom blant annet på trykk i Life Magazine.

Det var først på slutten av 70-tallet det ble kjent at sykepleieren på bildet var Edith Shain, etter at hun hadde tatt kontakt med fotografen.

Søndag døde altså den da 91 år gamle Shain, melder VG Nett.

- Min mor var alltid klar for nye utfordringer, og brydde seg sterkt om veteranene fra andre verdenskrig, sier sønnen Justin Decker i en uttalelse, ifølge Reuters.

91-åringen, som etterlater seg tre sønner, seks barnebarn og åtte oldebarn, døde i sitt hjem i Los Angeles søndag.

Det har aldri blitt kjent hvem marinesoldaten på bildet er, men etter en etterlysning på 70-tallet var det 13 menn som meldte seg og påstod å være vedkommende på bildet.

Se bildet på forsiden av Life Magazine her.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Her holder Edith Shain det ikoniske bildet under en markering i Times Square i 2005. (Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP / Scanpix) Her holder Edith Shain det ikoniske bildet under en markering i Times Square i 2005. (Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP / Scanpix)

Personvernpolicy