CIA i millionavtale med tidligere Blackwater

I dette arkivfotografiet fra 7. februar 2007 flyr et Blackwater-helikopter over sentrum av Bagdad. Foto: Scanpix/AP.
I dette arkivfotografiet fra 7. februar 2007 flyr et Blackwater-helikopter over sentrum av Bagdad. Foto: Scanpix/AP.

CIA har inngått en kontrakt på 100 millioner dollar med det private sikkerhetsselskapet tidligere kjent som Blackwater Worldwide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet skal vokte CIAs anlegg i Afghanistan og andre steder, ifølge en nyhetsrapport torsdag.


Washington Post siterer en anonym kilde i industrien og skriver at den klassifiserte kontrakten med det omdøpte Xe Services «gjelder beskyttelsestjenester (…) vakttjenester i flere regioner».

Dagsavisen rapporterer at to andre sikkerhetskontraktører, Triple Canopy og DynCorp International, har tapt budkrigen om CIA-kontrakten.

Sikkerhetstjenester

CIA-kontrakten kommer etter at det amerikanske utenriksdepartementet i forrige uke tildelte Xe en kontrakt for sikkerhetstjenester verdt omkring 120 millioner dollar for arbeid i Afghanistan.

Ifølge kontrakten vil Xe tilby «beskyttende sikkerhetstjenester» ved de amerikanske konsulatene i Herat og Mazar-e-Sharif.

Kontroversielle og hemmelighetsfulle Blackwater kom i søkelyset etter at fem av selskapets vakter ble anklaget for drapene på 17 ubevæpnede irakere i et angrep med skytevåpen og granater. Omkring to dusin andre ble såret under hendelsen på den travle Nisur-plassen i Bagdad, som skjedde i september 2007.

«Cowboymentalitet»

Selskapet, som er basert i North Carolina, mistet sin kontrakt om å sørge for sikkerheten til amerikanske ambassadediplomater i Bagdad i mai 2009, etter at irakere og andre gjentatte ganger anklaget det for å ha en «cowboymentalitet».

Men en amerikansk representant sier til Washington Post at det er lite bekymring for denne typen holdninger i forbindelse med den nye kontrakten, og uttaler: «Blackwater har vært gjennom store forandringer».

- De har måttet bevise for regjeringen at de er en ansvarlig gruppe. Etter å ha oppfylt alle lovens krav har de rett til å konkurrere om kontrakter, sier representanten til The Post.

- De har folk som gjør et godt arbeid, tidvis i svært farlige omgivelser. Ingen bør glemme det, heller.

Personvernpolicy