Gult kort: Bojan Jokic, Valter Birsa, Slovenia, Glen Johnson, England.

Slovenia (4-4-2): Samir Handanovic – Miso Brecko, Marko Suler, Bostjan Cesar, Bojan Jokic – Valter Birsa, Robert Koren, Aleksandar Radosavljevic, Andraz Kirm (Tim Matavz fra 79.) – Zlatan Ljubijankic (Zlatko Dedic fra 62.), Milivoje Novakovic.

England (4-4-2): David James – Glen Johnson, John Terry, Matthew Upson, Ashley Cole – James Milner, Steven Gerrard, Frank Lampard, Gareth Barry – Wayne Rooney (Joe Cole fra 72.), Jermain Defoe (Emile Heskey fra 86.).

(NTB)

(ABC Nyheter): Slovenia–England 0–1.

Gruppen ble ikke så EASY (England, Algerie, Slovenia, Yanks) som The Sun og resten av verden forventet.

Men etter én skuffende uavgjort og én hårreisende uavgjort reiste England seg da de ikke hadde noe valg.

Fabio Capellos lag måtte vinne for å avansere. To reserver laget målet som fikset det.

James Milner og Jermain Defoe var benket i 0–0-kampen mot Algerie, men kom inn fra start i kveld – og betalte med en målgivende pasning (Milner) og en scoring (Defoe).

Med en prestasjon som ikke luktet VM-gull, men som minnet verden om at laget har potensial til å nå relativt langt, unngikk de en fryktet, historisk fiasko.

– Det var dette jeg ville se. Vinnervilje og at de jobber sammen. Nå er vi videre, spillerne er fri, de kan spille uten frykt, sier landslagssjef Capello ifølge BBC.

– Vi viste lidenskap, lagmoral og vilje til å kjempe, supplerer kaptein Steven Gerrard.

Gruppeseieren røk imidlertid da USA senket Algerie på overtid.

Det betyr at Tyskland er mest sannsynlige motstander i åttendedelsfinalen.

Defoe med tidlig avgjørelse

Etter misèren mot Algerie ga John Terry uttalelser som var kritiske mot laget og lagledelsen, uttalelser som Fabio Capello kalte «en stor, stor feil».

– Personlig mener jeg Wayne Rooney og Joe Cole er de eneste i troppen som virkelig kan åpne opp forsvar, var blant eks-kapteinens refleksjoner.

Også pressen har ropt på Joe Cole, ropt på 4-2-3-1 med Rooney på topp og Steven Gerrard i rollen bak ham.

Capello endret ikke system, han lot Cole bli på benken.

Han satte inn James Milner på høyrekanten, han vraket favoritten Emile Heskey til fordel for Jermain Defoe.

Han fikk ikke sensasjonelle prestasjoner i belønning – men han fikk seiersmålet.

Det kom etter 22 minutter, var klassisk engelsk, og fungerte som beroligende midler på både spillere og fans.

Milner slo et perfekt innlegg fra høyre, og inne foran mål befant det seg en spiss med målsnute.

Defoe kom seg foran oppasseren, fikk avsluttet med leggen, og Samir Handanovic fikk lite gjort.

– Jeg mangler ord, det var et utrolig øyeblikk. Det er dette man drømmer om som liten gutt, sier Defoe.

Målløs Rooney

Før scoringen hadde ikke England skapt noe. I minuttene som fulgte, fortsatte de å skape noe.

Hadde Frank Lampard og Steven Gerrard avsluttet som de har for vane på klubblagene, ville det stått 3–0 til pause.

Noen sekunder etter hvilestunden sto Defoe for tur, han fikk ballen fra Lampard helt alene fem meter foran mål, men var ikke i stand til å avslutte skikkelig. Så var John Terry nær ved å score etter en corner. Så var England nær ved å score på den påfølgende corneren.

Og Wayne Rooney?

Englands viktigste mann reiste seg fra den pinlige opptredenen mot Algerie, var friskere, skapende, om enn et godt stykke unna sitt beste.

Men da han ble byttet ut til fordel for Joe Cole 18 minutter før slutt, sto han fremdeles uten VM-mål i 2010, uten mål på tre måneder, uten landslagsmål på ni måneder.

Rooney fikk sin sjanse etter 58 minutter.

Han ble gjennomspilt, fri og frank, alene med keeper Handanovic, men skuddet gikk, typisk nok, på innsiden av stolpen og ut.

– Wayne har fått mye kritikk, men i dag jobbet han sokkene av seg. Jeg er sikker på at målet er rett rundt hjørnet, sier Steven Gerrard.

Gerrard: – En lettelse

I 98 prosent av tiden hadde England stålkontroll bakover. Men da Slovenia plutselig gravde frem en trippelsjanse midtveis i annen omgang, hadde de tre stykker å takke: John Terry, Glen Johnson og Fru Fortuna.

Terry fikk først blokkert heroisk, så avfyrte Zlatko Dedic et skudd som ville gått i mål om ikke Johnson hadde stått i veien, før den siste avslutningen satt utenfor.

Mot slutten kontrollerte, taklet og kjempet de imidlertid inn seieren.

– Det var en viss lettelse. Det ble nervøst mot slutten, siden vi bare hadde ett mål å gå på og misset sjanser til å drepe kampen, men det holdt. Laget fortjener stor kreditt i kveld, sier kaptein Gerrard.

Neste mostander kan bli Serbia eller Ghana. Men hvis Tyskland slår Ghana i kveld, serveres en VM-klassiker i åttendedelsfinalen.