Faddere får ikke sende gaver

Foto: Ragnhild Bergh/Plan
Foto: Ragnhild Bergh/Plan

- Skaper splittelse og sjalusi, sier Plan Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Faddere i Plan Norge kan ikke lenger sende gaver til fadderbarna sine.

Beslutningen ble tatt på Plan sitt hovedkontor i England, og avgjørelsen gjelder i alle land Plan har avdelinger.

Etter at en undersøkelse ble foretatt av Institute of Development Studies i England to år tilbake, ble det rapportert om hvordan gavene til fadderbarna kan få uheldige ringvirkninger.

Der noen barn mottar gaver, er det mange som ikke får noen ting. De føler seg glemt og mindre verdt, og gavene skaper sjalusi og splittelse blant barna, mente forskerne.

- Plan er en såpass stor organisasjon, og da vil man ha best fungerende løsninger. Vi trenger å vite hvilken effekt arbeidet vårt har. Derfor har det i etterkant av undersøkelsen blitt tatt en beslutning om å kutte ut gaveordningen fra 1.juli, sier informasjonssjef i Plan Norge, Silje Budeng til ABC Nyheter.

Varierte reaksjoner

Et brev ble nylig sendt ut til alle fadderne i Plan Norge.

Reaksjonene i ettertid har vært varierte.

- Vi er nødt til å forklare hvorfor funn fra undersøkelsen viser at gaver fra faddere kan skape sjalusi og splittelse i lokalsamfunn. Mange støtter oss i den avgjørelsen. Noen syntes det ikke er så gøy. Spesielt de som har vært veldig ivrige på å sende gaver. Men når vi forklarer nærmere hvorfor det ikke er lov lenger, så opplever vi at de syntes det er gode argumenter, forteller Budeng.

Typiske gaver som fadderne sender er fotballer, leker og hoppetau.

Korrespondansen mellom fadder og fadderbarn er minst like verdifull, mener Budeng.

- Relasjonen har de jo fortsatt. Den direkte korrespondansen med brev og kort er en stor verdi i seg selv.

Endret flere regler

Det var ikke bare gaveordningen som ble fjernet etter undersøkelsen.

- Rapporten trakk også fram at barn har skrevet til fadderne uten å få brev i retur. Det er ikke noe vits at bare den ene parten skriver, så der har det også vært justeringer.

- Evaluering er viktig for oss, og vi vil sørge for at justeringene får best mulig effekt for barna i feltet, forteller Budeng.

Plan Norge har fadderordning i 48 ulike land. Kenya topper, der nærmere 8000 barn har norsk fadder. I Asia er Indonesia på topp med over 4000 fadderbarn.

Personvernpolicy