Vinylsalg kraftig opp

I 1960 hadde LPen framtida foran seg, lykkelig uvitende om konsekvensene CD-plata en gang skulle få for statusen. Men nå øker LP-salget igjen, selv om vi neppe får platebutikken fra 1960 tilbake. (Foto: Scanpix)
I 1960 hadde LPen framtida foran seg, lykkelig uvitende om konsekvensene CD-plata en gang skulle få for statusen. Men nå øker LP-salget igjen, selv om vi neppe får platebutikken fra 1960 tilbake. (Foto: Scanpix)

Det er hittil i år solgt dobbelt så mange vinylplater som i bunnårene 2006 og 2007.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Polygram-sjef Mikkel Aas og Svein Hilmarsen fra Philips viser stolt opp arvtakeren etter LPen, den lille CDen. 27 år seinere synker CDen, mens LPen har fått et nytt oppsving. Foto: NTB-arkiv (Scanpix)Tidligere Polygram-sjef Mikkel Aas og Svein Hilmarsen fra Philips viser stolt opp arvtakeren etter LPen, den lille CDen. 27 år seinere synker CDen, mens LPen har fått et nytt oppsving. Foto: NTB-arkiv (Scanpix)

OSLO (ABC Nyheter): Salgstatistikk fra bransjeorganisasjonen IFPI viser at interessen for den gamle vinylplata blir stadig større. Verdien av salget de fem første månedene i år ligger 32 prosent over tilsvarende tall for 2009, og hittil i år har man solgt vinylplater for et like stort beløp som de to bunnårene 2006 og 2007 til sammen.

Les også: Verdifull vinyl

Bedre år for år

Etter flere år med synkende salg er vinylplata kommet i medvind igjen. Riktignok er markedsandelen av det totale platemarkedet forsvinnende liten, men trenden er like fullt entydig: Det går bedre dag for dag.

En jevn nedgang gjennom flere år nådde sitt nadir i 2006 og 2007. Samlekategorien LP og MC (den gode gamle kassetten) nådde de årene et salg på henholdsvis 17.000 og 14.000 eksemplarer, tilsvarende et verdibeløp fra leverandør til forhandler på rundt 800.000 kroner.

Antall solgte vinylplater og kassetter for perioden januar – mai foreligger ikke, men i IFPIs salgsstatistikk for denne perioden oppgis verdien av salget hittil i år til 1,5 millioner kroner. Noe som er 32 prosent opp fra i fjor – og altså nesten det samme som totalbeløpet for årene 2006 og 2007 sett under ett.

Les også: Platepusheren

I motebildet

- Vinylplata er litt tilbake i motebildet, og i det siste har vi jo også sett band som har valgt å gi ut plater bare på vinyl, slik som Motorpsycho gjorde i fjor med «Child Of The Future», kommenterer Trude Løkken i ifpi utviklingen med.

Hun presiserer at IFPI ikke sitter på noen nøyaktige salgstall for LP-er i Norge, siden den gamle vinylplata i statistikken er klumpet sammen med den nesten like gamle lydkassetten.

- Men jeg vil tro at vinylplata står for om lag 80 prosent av salget i kategorien LP/MC.

Les også: Aldri hatt større motor

Nye kundegrupper

Tor Tessem i platebutikken Apollon bekrefter inntrykket av at vinylplata seiler i medvind. Og at det ikke bare er «gamle, middelaldrende menn» som nekter å forlate sin ungdoms kjærlighet.

- Vinylsalget her i butikken har doblet seg i løpet av de fem siste årene, og vi ser at kundegruppen er blitt kraftig utvidet. Blant annet er det forbausende mange 17- og 18-åringer som kjøper vinyl, og jeg lurer på om det muligens kan dreie seg om en slags motreaksjon til nedlastinga det har vært så mye fokus på de seinere årene, uttaler Tessem. Han beskriver den typiske vinylplatekjøperen som «en indierocker, et sted mellom Tom Waits, Motorpsycho og Wilco».

Les også: CD-platen fyller 25

Flere LP-er i salg

Tessem påpeker at Apollon aldri har sluttet å selge vinylplater, og at volumet gjennom alle år har vært relativt stort. Og selv om han bekrefter at det har vært en økning de siste årene, trekker han omfanget av økningen som IFPI-tallene viser i tvil.

Les også: Elvis dropper CD-formatet

- Mye av vinylsalget har tidligere vært rein import, som ikke er blitt registrert på IFPIs statistikk. Noe av økningen skyldes nok derfor at flere vinyltitler er blitt tilgjengelig gjennom norske plateselskap og distributører, slik at de nå blir med på den offisielle salgsstatistikken.

Musikksalget faller fortsatt

I det store totalbildet er vinylsalget uansett fortsatt en liten spurv. Den akkumulerte verdien av platesalget i årets fem første måneder utgjorde 98,6 millioner kroner, hvorav LP/MC sto for kun 1,45 millioner kroner, tilsvarende snaue 1,5 prosent.

Også i forhold til nedlasting er LP/MC-en en liten dverg. Nedlasting/streaming har solgt for 49,5 millioner kroner i årets fem første måneder, noe som er 49 prosent opp, sammenliknet med i fjor.

Denne kraftige veksten gir digitalt musikksalg en markedsandel på 32 prosent, i et stadig synkende totalmarked. Hittil i år har musikksalget sunket med 20 prosent (til 152,6 millioner kroner), sammenliknet med samme periode i fjor.

Les også: Lenge leve CD-en

Personvernpolicy