Ungdommer bygger verdens høyeste sankthansbål

Ungdommer klatrer i bålveggen for å bygge det som skal bli verdens høyeste sankthansbål. (Foto: Staale Wattø/Sunnmørsposten)
Ungdommer klatrer i bålveggen for å bygge det som skal bli verdens høyeste sankthansbål. (Foto: Staale Wattø/Sunnmørsposten)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svimlende fallhøyde og skaderisiko til tross - bålbyggingen har forløpt uten dramatikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdommer i Ålesund jobber på spreng for å bygge verdens høyeste sankthansbål.

Om alt går etter planen vil 40 høydemeter med materiale være stablet på fredag, da bålet tennes, ifølge Sunnmørsposten.

- Nå er bålet litt over 30 meter, og dette kan de klare om de står på, sier Tore Hovland til ABC Nyheter. Han var bålsjef i ti år før han ga seg i 2004, men holder fortsatt et øye med byggeprosessen.

Den gamle rekorden er fra 1993, da det ble bygget et bål på 37, 84 meter i Ålesund.

Engasjerer

Ålesund har i lange tider hatt tradisjon for å bygge skyhøye bål til sankthansfeiringen. Ungdomsgjenger jobber i månedsvis med å samle, stable og spikre paller til ragende båltårn.

– Et så stort bål skaper mye engasjement. Hvem vil vel ikke se et bål på 40 meter?, sier bålsjef Ruben Barstad til Sunnmørsposten.

Rundt tretti ungdommer er i sving i bålveggen, i opptil ni timer hver dag. Hovland mener det er mange faktorer som bidrar til at bålbygging er populært.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et samlende og inkluderende rusfritt alternativ for ungdom. Bare du jobber litt, så får du aksept. I tillegg er det uorganisert, ingen voksne er med på å bestemme. Dessuten er det tradisjon.

- Galskap

Det er langt fra risikofritt å drive bålbygging, etterhvert som målet kommer nærmere blir fallhøyden stor. Hovland mener imidlertid at det aldri har skjedd noe dramatisk under byggeprosessen.

- Det er kanskje ikke helt etter bygningsforskriftene i dagens samfunn, men folk er sikret og tar seg godt for, sier Hovland.

Byggelaget har alliert seg med politiet i Ålesund, som blant annet har delt ut klatreseler.

Dokumentarfilmskaperen Dag Lausund har laget en dokumentar om båltradisjonen. Den ble vist på NRK første gang i 2008, og vises også i kveld.

– Dette er galskap i alle ledd. Jeg tror ungdommene som bygger bålet også vil vedgå dette, sa Lausund til NRK den gangen.