Støre sier nei til shariaråd på norsk jord

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier nei til shariaråd i Norge. (Foto: Scanpix)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier nei til shariaråd i Norge. (Foto: Scanpix)

Leder av Arbeiderpartiets integreringsutvalg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, sier nei til shariaråd i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre advarer mot konsekvensene av shariaråd.

– Skal vi lykkes med integrering, som jeg mener er vårt samfunns største sosiale utfordring, må vi ha et felles fundament, et verdisett som er forankret i universelle rettsprinsipper. Bunnplanken må være at vi er en rettsstat basert på demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling og likeverd. Vi kan ikke ha en parallell rettsorden som dømmer på basis av islamsk lov, sier Støre til Aftenposten.

Aps integreringsutvalg skal på partiets landsmøte neste år presentere en integreringsplattform. Domstolsadministrasjonen er åpen for at shariaråd kan bli en realitet i sivilrettslige saker som skilsmisse og arv, men Støre sier nei til en slik løsning.

– Domstolene har en viktig funksjon i integreringen fordi alle skal være like for loven. Derfor må vi være tydelige på at vi ikke kan ha parallelle strukturer, sier Støre.

Han vil ikke diskutere konsekvensene av shariaråd, men merker seg at slike råd typisk håndterer saker som berører kvinner og barn. Norske domstoler og norsk lov har vært viktig for å ivareta kvinners rettigheter, og dette vil være enda viktigere i et mer mangfoldig samfunn, mener Støre.

– Alternative domstoler kan rokke ved det fundamentet vi trenger for en vellykket integrasjon, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy