To års fengsel for rasisme

To britiske ungdommer som ble fanget opp av BBCs kameraer har blitt dømt til to års fengsel for rasisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britenes svar på Brennpunkt, Panorama, utstyrte to asiatiske journalister med skjulte kameraer, og plasserte dem i et av Bristols verste strøk. I dag kom det endelige resultatet av det de oppdaget og ble utsatt for, melder Daily Mail.

Hensikten med dokumentaren, som ble vist på BBC i oktober, var å vise hva innvandrerbefolkningen blir utsatt for i visse områder av Storbritannia. Mens de filmet ble de stadig utsatt for angrep og hets fra Sean Ganderton (23) og Martin Durnell (18).

En domstol besluttet denne uken at de to ungdommene drev med systematisk mobbing og truende adferd mot de to journalistene Amil Khan og Tamanna Rahman.

«Adjø pakkis»

Blant annet ble Ganderton fanget av kameraene da han sa at Khan burde gå midt i veien, for da ville det være «adjø pakkis», før han slo journalisten i hodet.

De to arbeidsløse ungdommene hang rundt på området til Southmead estate i Bristol, og gjorde sitt beste for å forsure livene til dem de ikke likte. Gjentatte ganger kom de med trusler om vold, og sa de ville kutte strupen på dem.

Begge to sa seg skyldig etter tiltalen, før de fikk sin straff av dommer Michael Roach. Ganderton ble dømt til to års fengsel, mens Durnell må sone 21 måneder på ungdomsanstalt.

- Oppførselen dere viste i denne perioden på åtte uker var helt frastøtende. På en feig måte mobbet dere og truet to personer, sa dommeren i sin beslutning.

Hemmelig filming

- Jeg tviler ikke på at Rahman og Khan følte seg veldig truet og fortvilte som følge av deres oppførsel, og hvem ville følt det annerledes, fortsatte dommeren.

Khan og Rahman flyttet til boligområdet, og ble der i åtte uker, mens de i hemmelighet filmet det de opplevde for Panorama. I tillegg til det de klarte å fange på film hevder reporterne at de ble utsatt på flere ransforsøk, rasistiske fornærmelser og at det ble kastet vannballonger, glass og steiner etter dem.

Bare en del av det de ble utsatt for havnet til slutt på tv-skjermen, deriblant episodene med Ganderton og Durnell.

Innrømmer mobbingen

Første gang Rahman gikk ut av leiligheten sin fikk hun høre Ganderton utbryte: «De bor overalt nå». I dagene og ukene som fortsatte ble de en rekke ganger utsatt for kommentarer som «hva er det som lukter» og «dere skal ikke bo her».

Ganderton, som ble arrestert sist november, innrømmet at det var ham som var avbildet i dokumentaren, men nektet for at han var rasist. Den andre dømte, Durnell, har klaget på at journalistene brukte skjulte kameraer, og mener han har blitt provosert til å gjøre tingene han nå er dømt for.

I tillegg til de to voksne ble også to 11-åringer fanget av kameraene. De har blitt pålagt et portforbud, og foreldrene har blitt varslet av domstolen.

Personvernpolicy