Iransk skip til Gaza søndag

Iranske Røde Halvmånes direktør for internasjonale spørsmål, Abdul Rauf Adibzadeh, snakker med journalister under en pressekonferanse i Teheran 22. juni. Adibzadeh hevdet at iranske Røde Halvmåne skal sende et bistandsskip til Gaza førstkommende søndag. Foto: Scanpix/EPA.
Iranske Røde Halvmånes direktør for internasjonale spørsmål, Abdul Rauf Adibzadeh, snakker med journalister under en pressekonferanse i Teheran 22. juni. Adibzadeh hevdet at iranske Røde Halvmåne skal sende et bistandsskip til Gaza førstkommende søndag. Foto: Scanpix/EPA.

Et iransk bistandsskip forlater havnen Bandar Abbas i Golfen for en 14 dagers reise til Gaza i slutten av denne uken, sier en representant for Røde Halvmåne til nyhetsbyrået ISNA tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skipet ’Gaza Children’ laster nå og vil være klart til lørdag. Søndag vil det forlate Bandar Abbas i retning Gaza, sier Abdolraouf Adibzadeh, som også er prosjektets talsmann.


- Lasteskipet vil kun ha ti mennesker om bord, fem journalister og fem bistandsarbeidere fra Røde Halvmåne, sier han.

- Det har ikke vært snakk om at Irans Revolusjonsgarde skal eskortere skipet.

Mat og medisiner

- Skipet inneholder 1100 tonn nødhjelp, inkludert medisin og matvarer som mel, mineralvann, ris, matolje og bokser med tunfisk. I tillegg kommer såpe, tepper og noen klær, ballonger og dukker til barna, sier Adibzadeh.

Iranske Røde Halvmåne hadde planlagt å sende to bistandsskip til det palestinske territoriet tidligere denne måneden, og uttalte forrige uke at båtene var klare og ventet på godkjenning fra utenriksdepartementet.

Men en representant for organisasjonen sier mandag at avgangen til Gaza, som er under en israelsk havneblokade, har blitt forsinket på grunn av manglende koordinering og en endring av lasten. Adibzadeh spesifiserte ikke når det andre skipet skulle dra.

Atomvåpen

Iranske Røde Halvmåne har tidligere uttalt at et fly med 30 tonn medisinsk utstyr vil bli sendt til Egypt for videre distribusjon til Gaza, men skjebnen til denne planen er fremdeles uklar.

Irans beslutning om å sende bistand kom etter Israels kommandoraid mot en bistandsflåte på vei mot Gaza 31. mai. Ni tyrkiske pro-palestinske aktivister mistet livet og aksjonen førte til sterke protester fra det internasjonale samfunnet.

Røde Halvmåne sendte et bistandsskip til Gaza i desember 2008, men den israelske marinen hindret det i å nå det palestinske territoriet.

Den islamske republikken anerkjenner ikke Israel, og spenningene mellom de to landene har blitt forverret under president Mahmoud Ahmadinejad som gjentatte ganger har uttalt at den jødiske staten er dømt til å forsvinne.

Israel, den eneste om enn ikke-erklærte atommakten i Midtøsten, anklager Iran for å søke atomvåpen i ly av et sivilt atomprogram, og har ikke utelukket et militært angrep for å stanse Teherans atomambisjoner.

Iran avviser anklagen.

Personvernpolicy