Memoarer om massaker stoppet

Tidligere statsminster Li Pengs memoarer om Tiananmen-massakren var klar for utgivelse, men er nå stoppet av topper i Kinas kommunistparti. (Foto: Scanpix)
Tidligere statsminster Li Pengs memoarer om Tiananmen-massakren var klar for utgivelse, men er nå stoppet av topper i Kinas kommunistparti. (Foto: Scanpix)

Topper i Kinas kommunistparti har grepet inn og stoppet utgivelsen av Kinas tidligere statsminister Li Pengs memoarer om Tiananmen-massakren i 1989.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlaget New Century Press i Hongkong skulle etter planen sende ut 20.000 eksemplarer av boka for salg fra og med tirsdag. Men ikke nærmere identifiserte personer har grepet inn og stoppet utgivelsen.

Ifølge boka, som nyhetsbyrået Reuters har fått et forhåndseksemplar av, var den kinesiske partiledelsen svært splittet i synet på hvordan demokratibevegelsen i 1989 skulle møtes.

Ikke alene

Daværende statsminister Li Peng, forfatter av boka, tilhørte den harde fløyen som gikk inn for å slå hardt til, men han var ikke alene, ifølge boka.

I boka siterer han blant andre avdøde Deng Xiaoping, som skal ha uttalt at regjeringen «måtte la noe blod flyte» for å få stoppet demokratibevegelsen. Også de nåværende lederne, president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao, skal ha støttet at demokratibevegelsen ble knust med makt.

Flere hundre, kanskje tusener, ble drept da Kinas militære ble satt inn mot studentene natt til 4. juni 1989.

Opphavsrett

Ifølge forlegger Bao Pu hadde han ikke noe valg.

– Relevante institusjoner ga oss opplysninger om opphavsretten. Ifølge opphavsrettighetslovene i Hongkong har vi ikke annet valg enn å gravlegge våre opprinnelige utgivelsesplaner, sier Bao til nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg er overrasket over mobiliseringsnivået, sier Bao om den kinesiske innblandingen for å stoppe bokutgivelsen, men vil ikke oppgi nærmere detaljer om hvem som står bak henvendelsen.

Magasinredaktør Cai Yongmei sier til avisen South China Morning Post at han er overbevist om at myndighetene i Beijing intervenerte.

– Hu, Wen og andre ledere vil ikke spare noen anstrengelser for å hindre denne boka i å komme ut, sier Cai.

2004

Memoarene ble skrevet av Li Peng i 2004, men er blitt hemmeligholdt av den nåværende ledelsen som ønsker å slette blodbadet i Beijing fra folks hukommelse.

En kilde som står ledelsen i Beijing nær, sier til Reuters at Li Peng selv aldri skal ha gitt sin tillatelse til at boka skulle utgis i Hongkong. Men ved å stoppe den, bekrefter de at boka er autentisk.

– Vi har grunn til å tro at Li Peng selv skrev boka og er villig til å utgi den. Men hans rettigheter er fratatt ham av en tredje part, kommunistpartiets politbyrå, sier Bao om kommunistpartiets øverste organ.

En kinesisk redaktør med kontakter blant kinesiske toppledere sier at et meget begrenset antall kopier av Li Pengs memoarer ble sirkulert blant et fåtall av Kinas partiledere tidligere i år. (©NTB)

Personvernpolicy