Unormal stråling på Korea-halvøya

GRENSE: En sørkoreansk soldat speider over grensen til Nord-Korea. Spenningen mellom de to landene har ikke blitt mindre den siste tiden. Foto: Scanpix.
GRENSE: En sørkoreansk soldat speider over grensen til Nord-Korea. Spenningen mellom de to landene har ikke blitt mindre den siste tiden. Foto: Scanpix.

Sør-Korea bekymret for stråling på grensen mellom nord og sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanske myndigheter hevdet i mai at de hadde oppnådd et gjennombrudd i sin atomforskning, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Nå har Sør-Korea gått ut med informasjon om at det har blitt oppdaget unormale strålinger på grensen mellom de to landene. Likevel tror ikke forskerne at Nord-Korea har gjennomført en prøvesprenging av noe slag, skriver Washington Post.

Det har nemlig ikke vært noen form for seismisk aktivitet som det normalt ville vært hvis man gjennomførte en prøvesprenging.

Atom-fusjon

Det var 12. mai at nordkoreanske talsmenn sa at deres forskere hadde klart å gjennomføre en kjernefysisk fusjon, noe som er nødvendig for å lage blant annet hydrogenbomber. Det spås også at kjernefysisk fusjon en gang i fremtiden vil kunne stå for ubegrenset ren energi, som ikke produserer de mengdene atomavfall som kjernefysisk fisjon skaper.

I Sør-Korea var man sterkt tvilende til at naboene i nord hadde klart noe slikt. Forskere verden over har strevd med å få til dette i flere tiår, men har aldri lykkes med å bruke reaksjonen til energiproduksjon.

15. mai oppdaget myndighetene i sør noe helt unormalt. Plutselig målte man at nivåene av xenon, en gass som slippes ut i forbindelse med atomeksplosjoner, eller ulykker fra kjernekraftverk, nådde et nivå som var åtte ganger høyere enn normalt.

Ingen jordskjelv

Man begynte øyeblikkelig å lete etter tegn som kunne forklare hva som var skjedd. Det første man kartla var om det hadde vært kunstig skapte jordskjelv i Nord-Korea. Men man fant ingenting.

- Vi fastslo at det ikke var noen muligheter for at det hadde vært gjennomført en underjordisk prøvesprenging av noe slag, sier en talsmann fra Sør-Koreas kunnskapsdepartement.

Mandag morgen skrev den store avisen Chosum Ilbo at Nord-Korea kan ha gjennomført en liten kjernefysisk test, og at den unormale strålingen kom som en følge av dette. Avisen hevdet de hadde snakket med en atomekspert de ikke navnga.

Nord-Korea har allerede nok våpenklart plutonium til å lage seks atombomber. I 2006 og 2009 gjennomførte de to underjordiske prøvesprenginger, som begge ble fordømt over hele verden.

Spent situasjon

Spenningen mellom nord og sør er på sitt verste på mange år, etter at myndighetene i sør anklaget Pyongyang for å stå bak senkingen av et krigsskip. Nord-Korea har benektet dette, og har truet med krig hvis de skulle straffes for senkingen.

En ansatt i det sørkoreanske kunnskapsdepartementet sier til Washington Post at vindretningen gikk fra nord mot sør da man oppdaget de høye forekomstene av xenon.

Byråkraten, som har bedt om å forbli anonym, sa at xenon-forekomstene likevel kunne stamme fra et sted lengre nord, som Russland eller Kina.

Personvernpolicy