Valgspenning i Polen

Bronislaw Komorowski jublet etter søndagens valgseier, men må møte Jaroslaw Kaczynski til omkamp 4. juli. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Bronislaw Komorowski jublet etter søndagens valgseier, men må møte Jaroslaw Kaczynski til omkamp 4. juli. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Det er duket for en svært spennende andre omgang i presidentvalget i Polen. Bare noen få prosentpoeng skiller fungerende president Bronislaw Komorowski og den avdøde presidentens tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komorowski hadde fått 41 prosent av stemmene da nesten alle var talt opp mandag, mens Kaczynski, tvillingbroren til avdøde president Lech Kaczynski, hadde fått nesten 37 prosent.

Siden ingen fikk mer enn halvparten av stemmene, avgjøres det hele i en ny valgomgang, som etter planen skal holdes 4. juli.

Meningsmålingene hadde spådd et bedre resultat for Komorowski, som representerer Borgerplattformen.

– Hans ledelse kan smelte bort i de neste to ukene dersom han blir selvtilfreds, sier Pawel Swieboda, som leder tenketanken DemosEuropa.

Mobilisere

Bronislaw Komorowski har fungert som president siden flyulykken i Russland 10. april der president Lech Kaczynski, hans kone og 94 andre høytstående militære og sivile tjenestemenn omkom.

Søndag kveld motiverte han tilhengerne sine foran neste valgomgang.

– Jeg vil oppriktig takke hver enkelt av dere som stemte på meg. Jeg vil be dere fra bunnen av mitt hjerte om å mobilisere og kjempe til slutten for en bedre fremtid for Polen, sa Komorowski på en valgvake.

Også Jaroslaw Kaczynski manet til kamp.

– Nøkkelen til den endelige seieren – for dette valget er ikke over – er vår tro og overbevisning om at vi kan vinne, og at vi må vinne, sa Kaczynski.

Merkelig valg

Presidentvalget i Polen blir omtalt som det merkeligste i landets 21-årige postkommunistiske historie, og resultatet blir avgjørende for landets forhold til EU.

Kaczynskis mål er å videreføre brorens visjon om å hindre statsminister Donald Tusk i planene om å få Polen med i eurosonen.

Motstanderen Komorowski er derimot en sterk EU-tilhenger som gjerne ser at Polen blir medlem av eurosonen.

Hvem som besitter presidentembetet, er ikke uvesentlig i Polen. Trass i at det er regjeringen og statsministeren som har mest makt, kan presidenten legge ned veto mot nye lover og utnevne personer til nøkkelembeter. Han har dessuten innflytelse over utenrikspolitikken.

Lech Kaczynski irriterte blant annet Borgerplattform-regjeringen og statsminister Tusk ved å blokkere flere helse-, pensjons- og mediereformer. (©NTB)

Personvernpolicy