Spermkvaliteten til vestlige menn er for dårlig

Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at spermkvaliteten til vestlige menn blir dårligere og dårligere. Foto: Colourbox.com
Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at spermkvaliteten til vestlige menn blir dårligere og dårligere. Foto: Colourbox.com

Spesielt i Norge og Danmark, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spermkvaliteten hos vestlige menn er ikke god, spesielt ikke i Norge og Danmark, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

- Vi har generelt en del reservekapasitet før vi mister evnen til å få barn. Men det er urovekkende at en av fem norske menn har en spermkvalitet under grensen som WHO mener er assosiert med redusert fruktbarhet, skriver de i en pressemelding.

Gjennomsnittsalderen til både mor og far som førstegangsforeldre er økende, hvilket i seg selv betyr lavere fertilitet. Det blir mer og mer vanlig å forsøke assistert befruktning.

Les også: Overvekt gir flere prøverørsbarn

DNA-skader

Når svangerskap uteblir kan det skyldes mannen, selv om spermiene tilsynelatende ser normale ut, viser forskningen.

De kan ha skader i arvestoffet DNA som gjør at det befruktede egget ikke kan utvikle seg normalt.

- Det er åpenbart at sperm kan ha DNA-skader som har stor betydning for både fertilitet og det fødte barnet, samtidig som slike skader kan være vanskelige å oppdage. Vi kjenner oftest ikke årsakene til at spermiene er skadet, sier avdelingsdirektør Gunnar Brunborg og stipendiat Ville Sipinen ved Folkehelseinstituttet.

- Slutt å røyke

Ved Folkehelseinstituttets Avdeling for kjemikalietoksikologi brukes det metoder for å undersøke sammenhengen mellom miljø, livsstil og skader på spermier. Forskningen foregår i samarbeid med universitetene i Bradford i Nord-England og Maastricht i Nederland.

Dersom spermiene får svømme i et ”hav av kjemikalier” i laboratoriet, kan man måle i hvilken grad det er oppstått skader i DNA.

- Det er forbausende hvor mye sperm tåler. Men om vi sammenligner spermprøver fra røykere og ikke-røykere, finner man ganske betydelige forskjeller i røykernes disfavør. Et godt råd til mannen: slutt å røyke minst 3 mnd før du skal ha barn – så har du gjort ditt beste, sier Brunborg og Sipinen.

Personvernpolicy