Spermkvaliteten til vestlige menn er for dårlig

Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at spermkvaliteten til vestlige menn blir dårligere og dårligere. Foto: Colourbox.com
Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at spermkvaliteten til vestlige menn blir dårligere og dårligere. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt i Norge og Danmark, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spermkvaliteten hos vestlige menn er ikke god, spesielt ikke i Norge og Danmark, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

- Vi har generelt en del reservekapasitet før vi mister evnen til å få barn. Men det er urovekkende at en av fem norske menn har en spermkvalitet under grensen som WHO mener er assosiert med redusert fruktbarhet, skriver de i en pressemelding.

Gjennomsnittsalderen til både mor og far som førstegangsforeldre er økende, hvilket i seg selv betyr lavere fertilitet. Det blir mer og mer vanlig å forsøke assistert befruktning.

Les også: Overvekt gir flere prøverørsbarn

DNA-skader

Når svangerskap uteblir kan det skyldes mannen, selv om spermiene tilsynelatende ser normale ut, viser forskningen.

De kan ha skader i arvestoffet DNA som gjør at det befruktede egget ikke kan utvikle seg normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er åpenbart at sperm kan ha DNA-skader som har stor betydning for både fertilitet og det fødte barnet, samtidig som slike skader kan være vanskelige å oppdage. Vi kjenner oftest ikke årsakene til at spermiene er skadet, sier avdelingsdirektør Gunnar Brunborg og stipendiat Ville Sipinen ved Folkehelseinstituttet.

- Slutt å røyke

Ved Folkehelseinstituttets Avdeling for kjemikalietoksikologi brukes det metoder for å undersøke sammenhengen mellom miljø, livsstil og skader på spermier. Forskningen foregår i samarbeid med universitetene i Bradford i Nord-England og Maastricht i Nederland.

Dersom spermiene får svømme i et ”hav av kjemikalier” i laboratoriet, kan man måle i hvilken grad det er oppstått skader i DNA.

- Det er forbausende hvor mye sperm tåler. Men om vi sammenligner spermprøver fra røykere og ikke-røykere, finner man ganske betydelige forskjeller i røykernes disfavør. Et godt råd til mannen: slutt å røyke minst 3 mnd før du skal ha barn – så har du gjort ditt beste, sier Brunborg og Sipinen.