Danske krigsveteraner rømmer til skogs

Danske krigsveteraner har problemer med å tilpasse seg det normale livet. Bildet viser en seremoni i 2003 som markerte slutten på mer enn syv års dansk tilstedeværelse i NATOs fredsbevarende styrker i Bosnia og Herzegovina. (Foto:AP/Amel Emric)
Danske krigsveteraner har problemer med å tilpasse seg det normale livet. Bildet viser en seremoni i 2003 som markerte slutten på mer enn syv års dansk tilstedeværelse i NATOs fredsbevarende styrker i Bosnia og Herzegovina. (Foto:AP/Amel Emric)

Danske krigsveteraner sliter med å tilpasse seg et normalt liv etter endt tjeneste i utlandet, og stadig flere rømmer til skogs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere krigsveteraner har søkt tilflukt i skogsområder på Jylland, der de bor i bivuakk, lever av bær, driver tjuvjakt og holder god avstand til sivilisasjonen, skriver Jyllands-Posten.

– Jeg vet med sikkerhet at det akkurat nå løper minst tre veteraner rundt i skogene på Jylland. Og jeg har kjennskap til ytterligere et par stykker som har bodd i skogen tidligere, forteller veteranen Thomans Furustubbe.

Balkan-veteraner

– De har flyktet dit fordi de ikke kan eksistere i en leilighet, forteller Furustubbe. Han tjenestegjorde selv i fem omganger på Balkan på 1990-tallet og har tett kontakt med andre krigsveteraner.

Yvonne Tønnesen i Livlinen i Hærens Konstabel- og Korporalforening kjenner til åtte danske soldater som har rømt til skogs.

Selv om det har vært mye fokus på de danske soldatene i Afghanistan den siste tiden, er det først og fremst veteraner fra Balkan det er snakk om, forteller hun.

Ifølge Tønnesen har soldatene slått seg ned i Munkebjerg Skov ved Vejle, Frisenborgskovene ved Hammel, Rold Skov i Himmerland og Marselisborg Skov utenfor Århus.

Kampberedskap

Furustubbe advarer folk mot å oppsøke soldatene som har rømt til skogs.

– Kroppene deres er fortsatt i kampberedskap. Mange av veteranene vil oppfatte andre mennesker som inntrengere på sine områder. De lever på samme måte som gamle Vietnam-veteraner i USA: De er ennå ikke ferdige med krigen og føler seg ikke velkomne i samfunnet, sier han.

Tønnesen innkalte nylig Danmarks Jægerforbund til møte, i håp om å forebygge konfrontasjoner og finne velegnede områder til soldatene.

Selvmord

Det danske forsvaret er kjent med at veteraner fra utenlandstjeneste sliter med alvorlige psykiske problemer og anslår at det kan dreie seg om mellom 2.000 og 3.000 soldater.

Tønnesen vet om 13 krigsveteraner som har tatt sitt eget liv og retter skarp kritikk mot danske myndigheter.

– Politikerne sitter på hendene, mens veteranene dør, sier hun.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech lover å sette i verk nye tiltak i løpet av høsten.

– Det er først de siste par årene vi er blitt klar over hvor stort dette problemet er, sier hun til Jyllands-Posten. (©NTB)

Personvernpolicy