Festkledde svensker får se brudeparet i åpen vogn

Folk samlet seg tidlig ved Storkyrkan for å få et glimt av kortesjen etter vielsen til kronprinsesse Victoria og hennes prins Daniel. (Foto: Johan Engman / SCANPIX)
Folk samlet seg tidlig ved Storkyrkan for å få et glimt av kortesjen etter vielsen til kronprinsesse Victoria og hennes prins Daniel. (Foto: Johan Engman / SCANPIX)

Et Stockholm i festskrud får se det kongelige brudeparet kjøre i åpen vogn gjennom gatene i ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kronprinsesse Victoria

* Kronprinsesse Victoria, hertuginne av Västergötland, ble født 14. juli 1977 på Karolinska sjukhuset i Solna

* Hennes fulle navn er Victoria Ingrid Alice Désirée og blant fadderne er dronning Beatrix av Nederland og kong Harald

* Etter videregående begynte hun i 1996 første del av en rekke enkeltstudier. Hun har eksamener bl.a. i fagene freds- og konfliktkunnskap og statsvitenskap

* Høsten 1997 ble det klart at kronprinsessen slet med spiseforstyrrelser

* Problemene ble tatt tak imens hun fortsatte utdanningen ved Yale University i USA våren 1998

* Hennes største interesser er natur og friluftsliv, turgåing, ski og annen idrett

* Kronprinsessen møtte Daniel Westling i 2001

Fakta om Daniel Westling

* Daniel Olof Westling ble født 15. september 1973 i Örebro.

* Han vokste opp i Ockelbo med foreldrene Ewa Kristina og Olle Gunnar og storesøsteren Anna

* I 1994 flyttet han til Stockholm for å studere til idrettspedagog

* Etter endt utdanning startet han sitt eget selskap og var konsulent i treningsbransjen

* Han traff kronprinsesse Victoria i 2001, da han var hennes personlige trener på sitt senter Master Training

* I 2006 startet Daniel Westling et nytt treningsselskap, Balance, med nytt konsept. I dag har selskapene omkring 100 ansatte og rundt 5.000 personer trener fast på disse anleggene

* Selv liker Westling ski og golf. Han brenner for temaer som helse, samfunnsliv, idrett, entreprenørskap og setter dessuten pris på å gå på teater.

(©NTB)

Værgudene står Victoria og Daniel bi, og det er nå bestemt at brudeparet skal kjøres rundt i Stockholms gater i åpen vogn etter vielsen i ettermiddag.

Svensk politi anslår at nærmere 250.000 tilskuere vil innta gatene i byen for å hylle kronprinsesse Victoria og prins Daniel når de kjører gjennom byen etter vielsen.

Les også: Venter 250.000 til bryllupskortesjen

Gatene i Stockholm er pyntet til fest med blomster, flagg og blågule dekorasjoner overalt. Store TV-skjermer er rigget opp mange steder slik at folk skal få med seg det som skjer inne i Storkyrkan i ettermiddag.

Også flere nordmenn har tatt turen østover. Liv Kirkevold og Linda Eilertsen er ihuga rojalister og booket hotellrom for bryllupshelgen i Stockholm samme dag som forlovelsen ble kjent.

Les også: Nyhetsbyråer boikotter bryllupet

– Vi kom i går og nå leter vi etter gode plasser så vi får sett mest mulig. Men det er ikke lett, sier Kirkevold til NTB.

Stramt tidsskjema

Ifølge planene gjør den blivende prinsen av Sverige entré i kirken klokka 15.29 med sin forlover. Minuttet etter følge kronprinsesse Victoria og kong Carl Gustaf. Halvveis opp midtgangen skal brudeparet gå side om side videre til alteret. Vielsen innledes av erkebiskop Anders Wejryd og klokka 15.48 er skal paret knele ved alteret og avlegge sine løfter.

Om kronprinsessen eller Westling mot alle odds svarer nei på det sentrale spørsmålet ved alteret, da spør erkebiskop Wejryd bare en gang til om de vil ha hverandre.

Blant de rundt 1.000 gjestene i Storkyrkan i Gamla Stan er selvfølgelig den norske kongefamilien, og mest spent av dem er nok prinsesse Ingrid Alexandra, som skal være brudepike.

Skuffede tv-seere i Europa?

SVT sender direkte fra bryllupsfeiringen i 16 timer lørdag. Den svenske kringkasteren regner med at mellom 100 og 150 millioner seere i Europa vil følge seremonien.

Men kanskje når ikke bildene fullt så mange. Verdens største nyhetsbyråer boikotter kronprinsessebryllupet i Sverige, og vil verken sende ut tekst, bilder eller videoer. Årsaken er strid om TV-rettighetene fra vielsen.

Nyhetsbyrået AFP sier i en melding til sine kunder at det ikke kommer til å sende noe som helst stoff fra Sverige med mindre nye forhandlinger med det svenske hoffet og med Sveriges Television (SVT) fører til en løsning på saken.

Byråene Reuters, AP og AFP hadde i utgangspunktet gått med på at de skulle få vise 90 sekunder fra selve bryllupsseremonien. Men de nekter å godta kravet om at materialet bare kan brukes i 48 timer. Det pågikk lørdag ettermiddag intense forhandlinger for å få saken løst. (©NTB)