– E-resept er framtiden

- Apoteknæringen ønsker e-reseptene velkommen, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)
- Apoteknæringen ønsker e-reseptene velkommen, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Et pilotprosjekt med elektroniske resepter er for tiden under utprøving i Os kommune i Hordaland. – E-resept er framtidens system, mener Apotekforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er positive. Dette har framtiden for seg. Apoteknæringen ønsker e-reseptene velkommen. De vil gi en enda større sikkerhet i reseptekspederingen og en entydig tolkning av reseptene. Falske resepter vil i praksis bli umulig, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen til NTB.

Han tror e-reseptene kommer for fullt om et år eller to.

I Sverige er brorparten av alle resepter nå elektroniske og erfaringene der er ifølge Apotekforeningen gode.

– Det tror vi de blir her også, sier Soldal.

Les også: Vi kaster medisiner for en halv milliard

Prøve og feile

Men veien fram har ikke vært lett. I 2008 ble det lansert et pilotprosjekt i Stor-Elvdal som skulle bli første kommune i landet til å få et effektivt og sikkert papirløst reseptsystem. Etter fire måneder og 165 millioner kroner sa prøvekommunen stopp.

– Systemet er så tregt og har så mange feil og mangler at vi nå stanser hele forsøket, sa Stein Kjølhamar, virksomhetsleder for helse i Stor-Elvdal i september 2008.

– Det var journalsystemet hos legene som ikke fungerte i det prosjektet, det var ustabilt og krasjet, opplyser fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Kristian Skauli til NTB.

De delene av e-reseptløsningen som ble testet ut, fungerte tilfredsstillende og 1.500 resepter ble forskrevet og utlevert, ifølge Skauli.

4. mai i år ble det satt i gang et nytt pilotprosjekt i Os kommune i Hordaland, der et legekontor tok i bruk elektroniske resepter.

– Vi vil om kort tid utvide ordningen til å gjelde ytterligere ett legekontor i Os, og utover høsten kommer flere fastleger i Os og i Larvik med i prosjektet, sier Skauli.

Les også: - Medisinliste kan redde livet ditt

Et par år

Pilotfasen vil vare ut 2010, og fra neste år starter planleggingen for å få e-reseptene ut til hele landet. Også sykehusene skal med i det nye elektroniske systemet.

– Full dekning er det vanskelig å si noe om, men vi håper at de fleste fastlegene vil kunne benytte e-resept om et par år. Utfordringen er at både legekontorer og apotek må være oppgradert, sier Skauli.

Han sier prøveprosjektet i Os går veldig bra og at pasientene er svært godt fornøyd med det nye systemet. Det betyr at man ikke trenger å passe på resepter, huske hvor de befinner seg og holde seg à jour med om de er gått ut.

Pasienten trenger heller ikke ha med seg resepten på apoteket. Det er nok å signere på et apparat tilsvarende det som finnes i bankene.

– Erfaringene fra Os viser at kundene er lite skeptiske til e-resepter, sier Soldal.

Han påpeker at e-resepter er et ledd i utviklingen av bedre elektronisk kommunikasjon i hele Helse-Norge. (©NTB)

Personvernpolicy