Helse Sør-Øst får drepende kritikk av helseministeren

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kritiserer Hele Sør-Øst. Foto: Scanpix
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kritiserer Hele Sør-Øst. Foto: Scanpix

Helse Sør-Øst fikk i fjor en bevilgning på 50 millioner kroner for å hjelpe rusmisbrukere. Helseministeren refser styret i helseforetaket for å ha brukt over halvparten på noe annet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 millioner av den ekstraordinære bevilgningen på 50 millioner kroner ble brukt på kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar til NRK.

Hun vil be styrets leder om en forklaring på hvorfor pengene i regjeringens tiltakspakke ikke er blitt benyttet til de formål regjeringen har bestemt.

– Rusmiddelbehandling er en prioritert oppgave. Da kan man ikke gjøre dette, sier helseministeren, som åpenbart var opprørt da NRK konfronterte henne med avsløringen av pengebruken.

Også byråd for sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie, og direktør Lilleba Fauske i Rusmiddeletaten er opprørt over at Helse Sør-Øst har trosset regjeringens beslutning.

Styreleder Steinar Marthinsen i Helse Sør-Øst tar derimot saken med stor ro.

Han forsikrer at pengene vil bli brukt etter intensjonene, men at det bare vil ta litt lengre tid.

Helseforetaket har valgt å bruke 20 av de 50 millionene til et midlertidig mottak for rusmisbrukere i området ved Aker sykehus. Senere skal det etableres et fullverdig akuttmottak på området til gamle Ullevål sykehus.

Marthinsen forsikrer at de 30 millionene vil bli brukt til formålet.

Onsdag la Stoltenberg-utvalget frem sin rapport om narkotika, der det kom at flertallet er for behandling av tunge rusmisbrukere med heroin.

Dersom forslaget vedtas, vil det behøves en lovendring før slik behandling kan starte opp.

- Det må skje en gjennomgang av lovverket her; heroin står i dag på listen over forbudte narkotiske stoffer, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Men dette kan være fort gjort, dersom regjeringen går inn for heroinbehandling.

- Det vil ikke nødvendigvis være omfattende prosess. Ikke hvis det blir bestemt at narkomane skal få utdelt heroin, sier Madsen.

Helse Sør-Øst er det største blant den norske stats fire regionale helseforetak (RHF).

Helse Sør-Øst har ansvar for spesialisthelsetjenestene i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

Les også: Vil gi heroin til tunge heroinmisbrukere

Les også: Må endre loven for å behandle med heroin

(NTB)

Personvernpolicy