Utvisning hjalp grekerne til VM-nettsus

Nigerias Sani Kaita fortviler etter å ha blitt utvist mot Hellas. Utvisningen bidro sterkt til at Hellas snudde kampen. Foto: EPA
Nigerias Sani Kaita fortviler etter å ha blitt utvist mot Hellas. Utvisningen bidro sterkt til at Hellas snudde kampen. Foto: EPA

Hellas scoret sine første mål noensinne i et VM-sluttspill da de snudde kampen og vant 2-1 over Nigeria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigeria ledet og hadde full kontroll på Hellas inntil Sani Kaita pådro seg en totalt unødvendig utvisning tolv minutter før pause. Midtbanespilleren lot seg provosere av den greske backen Vassilis Torosidis og langet ut et spark mot grekeren da ballen var ute av spill. Utvisningen var det ingen tvil om. Før Kaitas hodeløse utvisning skapte ikke Hellas noe som helst, men kampbildet endret seg fullstendig så snart europamesterne fra 2004 var i overtall på banen.

– Vi startet godt, kontrollerte kampen og fikk et mål. Så kom utvisningen som ga oss problemer, særlig i første omgang. Jeg er ekstremt skuffet. Det er VM bare hvert fjerde år, og dessuten gikk det ikke å diskutere med noen av de fem dommerne, sa Lagerbäck på pressekonferansen i etterkant.

Svensken fikk tilsnakk av hoveddommeren da det stormet som verst rundt det nigerianske målet. Han hadde imidlertid ikke noe syn på Kaitas røde kort.

– Jeg så ikke hva som skjedde. De sier at han sparket ham med undersiden av foten, og grekeren holdt seg jo til hodet så jeg vet ikke hva som foregikk.

Nigeria i fortjent ledelse

Det var ingen tvil om at Lagerbäcks mannskap åpnet best. Fortjent var det derfor da Kalu Uche sendte afrikanerne i føringen da hans frispark, som nok først og fremst var ment som et innlegg, gikk i mål. Ballen gikk over alle og direkte inn bak den greske målvakten Alexandros Tzorvas som tabbet seg ut ved å sjanse på at ballen skulle skifte retning foran ham.

Etter utvisningen satte taktikeren Otto Rehhagel umiddelbart inn spissen Georgios Samaras for Sokratis Papasthathopoulos, og Hellas begynte å presse Nigeria fra første stund.

Etter flere store sjanser var det Dimitrios Salpingidis som til slutt fikk æren av å sette inn grekernes første sluttspillmål i et VM, selv om skuddet hans noe heldig traff en forsvarer og utmanøvrerte Vincent Enyeama i Nigerias mål.

Tabbe avgjorde

Den nigerianske keeperen fortsatte å levere flere klasseredninger etter hvilen, og Nigeria var både gode og heldige som klarte å tviholde på det ene poenget under massivt press. Men grønntrøyene fikk også sine muligheter på kontringer.

En gigantiske Hellas-sjanse etterfulgt av en glimrende Nigeria-kontring, der den tidligere Lyn-spilleren Chinedu Obasi Ogbuke bommet nærmest på åpent mål, ga indikasjoner på at dette oppgjøret ikke kunne ende 1-1.

Avgjørelsen falt etter nok en tabbe. Som så mange andre keepere i dette mesterskapet tabbet også Enyeama seg ut til slutt da han glapp en enkel ball rett ut i feltet. Der dukket Torosidis opp og hadde ingen problemer med å plassere inn matchvinnerscoringen. Målet var likevel noe omdiskutert, ettersom to spillere lå nede med hodeskade i feltet etter en duell rett i forkant.

Med tre poeng er Hellas nå à jour med Sør-Korea. Også Nigeria fortsatt har en liten mulighet til å avansere sammen med Argentina. Da må de i tilfelle slå Sør-Korea i siste gruppespillkamp, samtidig som Hellas ryker på et tap for argentinerne. (©NTB)

Personvernpolicy