Ny gourmetgrønnsak

Den nye grønnsaken bimi smaker godt og er like sunn som broccoli, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun vil ha bimi inn i det norske kostholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bimi. Bimi.

Bimi er en krysning av brokkoli og kinakål, og årets første norske avling er klar for høsting i Lier.

Bimi gir kanskje håp til den som syns broccoli smaker vondt, men spiser den fordi det er sunt.

– Bimi ligner brokkoli, men smaken er mildere, søtere og mer lik asparges, sier Britt Kåsin i OFG, som har tro på at bimi kan bli en del av det norske kostholdet.

Første avling

Grønnsaksprodusent Amund Huseby så bimi første gang i Kenya for fire år siden. I dag produserer han 10-12 mål bimi under åpen himmel i Lier utenfor Drammen. Det går, selv om bimi trives best i tropene, og nå skal han høste første avling.

Det var den gode smaken som fikk Huseby interessert.

– Jeg damper eller koker den lett og spiser den til fisk eller kjøtt. Men det er i grunn bare fantasien som setter grenser. Du kan legge bimi foliepakket på grillen, ha den i salater, grateng eller supper, sier Huseby.

Gourmetgrønt

Bimi smaker veldig godt og mildt. I tillegg er den delikat å se på. Bimi er i sannhet en gourmetgrønnsak på linje med ferske aspargesstilker, sier Britt Kåsin.

– I Norge er vi bare halvveis til fem om dagen, så bimi er også av helsemessige årsaker et velkomment supplement. Bimi er svært rik på antioksidanter, sier Kåsin.

Et japansk selskap eier rettighetene til bimi, og Lier-produsenten dyrker den på lisens. Bimi ble skapt ved hjelp av normal hagebruksavl og ikke genetisk modifisert. (©NTB)

Personvernpolicy