EU med tøffere sanksjoner mot Iran

EUs utenrikssjef Catherine Ashton taler under en pressekonferanse i Brüssel. Torsdag vedtok EUs ledere et nytt sett med sanksjoner mot Iran. Foto: Scanpix/AP.
EUs utenrikssjef Catherine Ashton taler under en pressekonferanse i Brüssel. Torsdag vedtok EUs ledere et nytt sett med sanksjoner mot Iran. Foto: Scanpix/AP.

Europeiske ledere besluttet torsdag å innføre nye sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-tiltakene går lengre enn de siste rundene med sanksjoner fra FN, for å legge ytterligere press på Teheran, sier diplomatiske kilder.


De nye EU-sanksjonene vil inkludere et nytt forbud mot nyinvesteringer, teknisk bistand og overføring av teknologi til Irans gass- og oljeindustri, ifølge teksten.

Iran har verdens nest største reserver av naturgass og er OPECs nest største oljeeksportør. Globale energiselskaper har møtt økt internasjonalt press på grunn av sine aktiviteter i landet.

Iranske banker og elitestyrken Revolusjonsgarden har også blitt rammet av nye tiltak.

Vedtaket kom dagen etter at USA la iranske enkeltpersoner og selskaper til en svarteliste og en uke etter at FNs Sikkerhetsråd innførte sin fjerde runde med sanksjoner mot Iran etter at landet har nektet å stanse sine atomaktiviteter.

I teksten EU-lederne har sagt seg enige om utrykker de sin «tiltakende bekymring for Irans atomprogram».

Teheran sier landets atomprogram kun har sivile hensikter, men Israel og vestlige makter frykter at landet på sikt ønsker å utvikle atomvåpen som kan endre maktbalanse i Midtøsten.

Personvernpolicy