Kald start på sommeren

De som har tenkt å være med på folkefesten på taket av Operaen i Bjørvika i helga, gjør lurt i å ta med jakke. Det er ikke ventet mer enn 12-13 grader, ifølge meteorologene. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix)
De som har tenkt å være med på folkefesten på taket av Operaen i Bjørvika i helga, gjør lurt i å ta med jakke. Det er ikke ventet mer enn 12-13 grader, ifølge meteorologene. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Værgudene blåser i skoleferiestart, sankthans og Festspillene i Nord-Norge som åpner lørdag – alt sammen blir kalde fornøyelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nå sommeren skulle starte. Titusenvis av skoleelever er mer enn klare, mandag er det sommersolverv, og onsdag er det sankthansaften.

Sjekk langtidsvarsel for hele landet her

Kommende lørdag skal det være folkefest på Operataket i Oslo med «Jorden rundt på 80 dager» på storskjerm. I fjor trakk «Carmen» mer enn 7.000 mennesker opp på marmorgulvet. En god jakke er et godt råd i år.

– Jeg er redd det kan bli ned mot 13-14 grader, sier Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Heller ikke utendørskonserten til VG-lista i Oslo, med 30 norske og utenlandske artister, har gode utsikter. Mange velger nok NRKs direkteoverføring fra Rådhusplassen.

Kaldt overalt

Oslo er ikke alene. Nordlige vinder vil prege helgen både i nord og sør. I sør blir det litt varmere utover i neste uke, og også Finnmark kan få et blaff, men i nord kjølner det fort igjen. Ingen steder kommer opp i mer enn 20 grader i løpet av uka, og hele neste uke blir det skiftende vær.

Trøsten får være at vi ligger omtrent på normaltemperatur hittil i juni, for Oslo vil det si 15,2 grader. Også resten av landet er så å si på normalen for årstiden.

– Men når kommer den varme middelhavsvinden med sommeren?

– Vet ikke, prognosene er veldig usikre, vi ser altså antydning til et lite høytrykk, men det er store sprik. Hele neste uke blir litt fra og til for hele landet, men best sør for Stad og Dovre, sier Wahl.

For helgen viser prognosene maks 15 grader i Sør-Norge. Søndag blir nok noe varmere generelt enn lørdag.

Fuktig festspill

Vind preger hele landet lørdag.

I Harstad forsøker festspilldirektør Birger Carlsen å se lyst på det, varsel om 6 grader og regn til tross, for lørdagens utendørsåpning på Havnepromenaden.

– I godvær har vi verdens flotteste utsikt, et alpint landskap på havet. Men det spørs denne gangen. Det blir iallfall vind i seilene for båtene i havna, og vi bor ikke her for solas skyld, så vi håper på 1.500-2.000 mennesker i år også, sier han tappert.

Fra Møre og til og med Nord-Norge ventes det lørdag byger, Trøndelag særlig får lokalt mye regn. Finnmark får færre byger, men vinden blir kraftig også der. Søndag minker vinden, det blir stort sett opphold sør for Stad og Dovre, og byger lenger nord.

– Vestlandet sør for Stad får ganske mye pent vær lørdag tror jeg, sier meteorolog Bente Wahl.

De som blir med filosof Sigmund Kvaløy Sætreng til Mardøla i Møre og Romsdal søndag for å markere at det er 40 år siden Mardøla-aksjonen, bør likevel ta med regnjakken. Markeringen skjer samme dag som den regulerte fossen slippes løs, så uansett vær blir det vått. (©NTB)

Personvernpolicy