- Må vente og se

POSITIV: Børge Brende og Røde Kors er positive til Israels avgjørelse om lettinger i blokaden av Gaza, men er spente på detaljene i hva som blir sluppet inn. Foto: Scanpix.
POSITIV: Børge Brende og Røde Kors er positive til Israels avgjørelse om lettinger i blokaden av Gaza, men er spente på detaljene i hva som blir sluppet inn. Foto: Scanpix.

Røde Kors’ Børge Brende vil vente på detaljene før han hyller Israels blokade-grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selvfølgelig er vi veldig positive til alle lettelser på blokaden, som i dag fungerer som en kollektiv avstraffelse av alle som bor i de palestinske områdene i Gaza. Men vi må nå få sett nærmere på detaljene på hva israelerne faktisk vil slippe gjennom, før vi tar endelig stilling til hvor positivt dette er, sier Brende til ABC Nyheter.

Torsdag slapp den israelske regjeringen en pressemelding, der de redegjør for at de letter på blokaden, og vil slippe inn flere varer som inntil nå har vært regnet som ulovlige.

Både barneleker, bygningsmaterialer som sement og medisinsk utstyr har blitt holdt tilbake fra Gaza av israelske myndigheter. Nøyaktig hva torsdagens avgjørelse åpner for er fortsatt ikke klart, men det er ting som tyder på at visse byggematerialer nå skal slippes inn.

Åpner for bygningsmaterialer?

Formuleringen i torsdagens uttalelse sier at materialer som skal brukes på sivile prosjekter under internasjonal kontroll skal slippes gjennom. Visse nyhetsbyrået forstår med det at bygningsmaterialer kan slippe gjennom, men hva er ikke klart.

- Noe av det viktigste er selvfølgelig å få inn ting som sement og bygningsmaterialer. Etter krigen i 2009 har man ikke fått bygd opp noen av husene som ble ødelagt i de israelske angrepene, sier Brende.

- Vi må rett og slett se på detaljene i dette. Foreløpig er dette en pressemelding, og det er mange spørsmål som må svares før vi kan si noe konkret. Sement er jo en av tingene som har vært forbudt, er det omfattet, spør Brende.

Kraftig uttalelse

For noen dager siden kom både den Internasjonale Røde Kors Komiteen og Norges Røde Kors med uttalelser der de kraftig fordømte den israelske blokaden av Gaza.

- Under internasjonal humanitær rett må Israel sikre de grunnleggende behovene for folk i Gaza, inkludert tilstrekkelig helsehjelp. De palestinske myndighetene må på sin side sørge for å gjøre alt som står i sin makt for også å sikre helsehjelp, elektrisitetsforsyning og opprettholde en infrastruktur, sto det blant annet i uttalelsen, med hentydning til at blokaden bryter med Folkeretten.

Medisiner viktig

- Spesielt dette med medisiner og medisinsk utstyr er viktig. Helsevesenet i Gaza er i ferd med å bryte helt sammen. Det er gitt mengder av medisinsk utstyr som har blitt stående på lager, og det er viktig at man nå får helsevesenet på beina igjen, sier Brende.

Samtidig understreker han forståelse for at Israel vil hindre at Hamas og deres forbundsfeller skal få tilgang til våpen, og krigsmateriell.

Avviser utspillet

Hamas har allerede kommet med sin avvisning av den israelske gesten, og mener dette er et virkemiddel Israel håper skal ha en effekt på det internasjonale presset, og ikke noe som faktisk hjelper befolkningen i Gaza.

- Vi i Hamas avviser sionistenes plan, som er et forsøk på å tilsløre det inernasjonale samfunnets vilje om å fjerne beleiringen av Gaza, sier organisasjonens talsmann, Ismail Radwan, til AFP.

Kraftig kritikk

Den omstridte blokaden av Gazastripen har igjen kommet i søkelyset etter at ni personer ble drept da israelske soldater aksjonerte mot en konvoi med nødhjelpsforsyninger til området i slutten av mai.

Det internasjonale presset for en oppmykning av blokaden har økt kraftig etter aksjonen, og Midtøsten-utsending Tony Blair sa mandag at Israel hadde gått med på en lemping.

Israels blokade av Gazastripen ble innført i 2006 og skjerpet i 2007 da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontrollen over området.

Foreventer internasjonal hjelp

I pressemeldingen går det fram at Israel «venter at det internasjonale samfunnet vil jobbe for den øyeblikkelige løslatelsen av den fangede israelske soldaten Gilad Shalit.

Avgjørelsen om å lempe på blokaden kommer etter at man i Jerusalem føler at et slikt trekk fra den israelske regjeringen vil føre til at fremmede regjeringer vil jobbe hardere for å hindre at deres borgere tar del i forsøk på å bryte blokaden, skriver Jerusalem Post.

Personvernpolicy