Følte seg kjønnsdiskriminert

Ille da, luksus nå: - Jeg ble utsatt for hersketeknikker av Jan Petersen, sier Åslaug Haga. Foto: Morten Holm/Scanpix
Ille da, luksus nå: - Jeg ble utsatt for hersketeknikker av Jan Petersen, sier Åslaug Haga. Foto: Morten Holm/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Stortinget følte Åslaug Haga at Høyre-leder Jan Petersen brukte hersketeknikker på henne. Nå vil hun bli FNs nye kvinnesjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Åslaug Haga, som nå søker jobb som leder av den nye kvinne- og likestillingsenheten i FN, mener å ha solid erfaring med menns hersketeknikker fra sin tid i parlamentet i ett av verdens mest likestilte land, Norge.

Hun følte seg trakassert av det hun følte som hersketeknikker fra daværende høyreleder og utenriksminister Jan Petersen.

Da hun var opposisjonspolitiker for Senterpartiet i 2003 rykket hun ut med anklager om at Petersen systematisk brukte hersketeknikker mot henne som kvinne.

Les også: Kandidat til ny FN-jobb.

- Hun kan ikke, hun forstår ikke

- Jeg syns jeg rett som det er erfarer at mine mannlige opponenter bruker metoden med å si at “hun kan ikke, hun forstår ikke”, sa Haga i et intervju med avisa Nationen i oktober 2003.

Les i Nationen: Haga refser Jan Petersen.

- Gå gjennom enhver utenrikspolitisk debatt i Stortinget og se hvordan utenriksminister Jan Petersen bruker dette bevisst. Det er ikke én debatt i stortingssalen hvor ikke Åslaug Haga skal overhøvles for hvor kunnskapsløs hun er!, sa Haga den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petersen kunne finne på å si sånt som dette om Haga:

“...også har vært ganske generøs i å peke på og gi sine meget ramsalte vurderinger, men har vært forholdsvis knipen når det gjelder å gi begrunnelser for disse ramsalte vurderingene.”

- Luksusproblem i FN

Haga sto fram sammen med den svenske Centern-lederen Maud Olofsson, som opplevde det samme i Riksdagen. Olofsson er fortsatt partileder og nå næringsminister i den svenske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse erfaringene understreker at man fortsatt har en jobb å gjøre hos oss. Det er også en sak for FNs kvinnekoordinator, sier Haga til ABC Nyheter i dag, men understreker:

- Utfordringene vi som kvinner i norsk politikk har, blir jo for luksusproblemer å regne hvis vi sammenlikner med seksualisert vold i krigføring, mødredødelighet som er formidabel og kvinner som bruker 19 timer av døgnet sitt til å arbeide mens menn bruker fire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med u-landene mot seg

Haga har absolutt behov for å fokusere på u-landenes problemer. For i striden som nå kommer om hvem som skal få den nye likestillings-jobben, har u-landsgruppa spilt inn til FN at de vil at en av deres representanter blir valgt.

- Det er langt fram og en uklar prosess, sier hun om jobben utenriksminister Jonas Gahr Støre har fremmet Hagas kandidatur til.

Det dreier seg om en nyopprettet stilling hvor fire enheter i FN slås sammen til én. Stillingen skal inngå i ledergruppen til FNs generalsekretær.

Jan Petersen: - Frekt!

Jan Petersen, som nå er Norges ambassadør i Østerrike, avviser at hans kritikk den gangen hadde noe med hersketeknikker å gjøre.

- Selv sju år etter må jeg si at Haga ofte hadde glassklare meldinger, men var sparsom med å begrunne dem, sier Petersen til ABC Nyheter.

- Det er i overkant frekt å bringe dette inn som hersketeknikk mot kvinner. Jeg står på det jeg sa den gangen. Jeg finner meg ikke i at motstøtet blir å framstille dette som kvinneundertrykking.