- Regelrett henrettet

Videoen viser en ung jente som angivelig er skutt av et medlem av Basijmilitsen. Faksimile: Youtube.com
Videoen viser en ung jente som angivelig er skutt av et medlem av Basijmilitsen. Faksimile: Youtube.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNye skudd i Irans hovedstad. Flere kilder melder at Basij-militsen skjøt og drepte tilfeldig kvinne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En video har den siste timen begynt å sirkulere på videonettsteder og Facebook, samt på en blogg med nyhetsoppdateringer fra protestene i Teheran. Den viser en ung kvinne, som hardt skadd mottar førstehjelp. Teksten til videoen forteller at hun dør kort tid etter.

Skutt i kaldt blod

En tekst fra en som beskriver seg som lege forteller historien:

«Basij skjøt og drepte en ung jente i Teheran lørdag 20 juni, klokka 19.05. Sted: Karekar Ave, på hjørnet mellom Khosravi St. og Salehi St. En ung kvinne som sto sammen med sin far og så på protestene ble skutt av en basij som lå i skjul på et hustak like ved. Han hadde klar sikt til jenta og kunne ikke bomme. Han skjøt henne i hjertet. Jeg er lege, så jeg løp til for å hjelpe. Skuddet hadde gjort så stor skade at hun døde innen to minutter. Demonstrasjonene foregikk omtrent én kilometer unna i hovedgata, og noen av demonstrantene løp fra tåregassen, mot Salehi St. Filmen er tatt opp av min venn som står ved siden av meg. Vær så snill å la verden få vite om dette», skriver mannen i beskrivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har valgt å vise videoen fordi den viser myndighetenes overgrep mot privatpersoner. ABC Nyheter advarer mot SVÆRT sterke bilder. Se videoen her.

Vanskelig å få bekreftet

Det er svært vanskelig å få bekreftet denne historien fra andre kilder, ettersom det er lagt ned forbud mot at utenlandske journalister rapporterer fra landet mens demonstrasjonene foregår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel har videoen begynt å sirkulere på bloggene som dekker konflikten innenfra, og flere har lagt videoen til grunn for sine oppdateringer.

(Saken fortsetter under kartet)


Vis Democracy Martyrs i et større kart

Bildebyrået Demotix som brukes av mange større nyhetsmedier, forteller at Basij- og Sepah-militsen har begynt å skyte. Et lite stykke unna stedet der den unge jenta ble drept, i hovedgata der demonstrasjonene i ettermiddag har funnet sted, ble to unge personer skutt av soldater fra Basij og Sepah. Myndighetsstyrkene skal ha avfyrt varselsskudd for å få folkemengdene til å spre seg, men kort tid etter skal de har begynt å skyte inn i mengden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Demotix' fotograf "Ando" ble den ene forlatt av ambulansepersonalet, ettersom han svært tydelig var død. Han skal ha blitt skutt i hodet.

USAs president skal ha reagert kraftig på utviklingen. Han ber nå iranske myndigheter om å sette en stopper for «alle voldelige og urettferdige handlinger mot sitt eget folk».

– Den iranske regjeringen må forstå at verden følger med. Vi sørger over hvert eneste uskyldige liv som går tapt, sier Obama i en uttalelse lørdag kveld.

– Den universelle retten til å samles og til å ytre seg fritt, må respekteres, og USA står sammen med alle som søker å utøve disse rettighetene, sier han ifølge NTB.

– Vil hindre spredning

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Universitetet i Oslo og Fafo mener at regimet vil gjøre alt for å få en slutt på demonstrasjonene i løpet av kort tid.

– Regimet vil hindre at demonstrasjonene får masseoppslutning og vil derfor forsøke å slå dette ned så tidlig som mulig, sier Selvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvik mener Khameneis advarsel var et signal om at grensen er nådd, og at terskelen for å demonstrere derfor er høyere nå.

– Av den grunn var det ingen masseprotester lørdag. Det var de mest dedikerte som møtte opp, og det er disse regimet ønsker å kneble. Dermed hindrer man dem som sitter på gjerdet, i å slutte seg til, påpeker Selvik.