Vil oppheve Israel-boikott

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo sier at verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Han vil derfor oppheve vedtak fra to bydeler i Oslo om boikott av Israel. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo sier at verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Han vil derfor oppheve vedtak fra to bydeler i Oslo om boikott av Israel. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.

Byrådet i Oslo vil oppheve bydelene Gamle Oslo og Groruds vedtak om boikott av Israel. – Tullete, sier bydelsleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle Oslo vedtok boikott med åtte mot fire stemmer i forrige uke, mens bydel Grorud gjorde et litt mildere vedtak hvor de oppfordret til å unngå israelske varer. Byrådslederen har nå fremmet et forslag for bystyret om at vedtakene kjennes ugyldige.

– Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering. sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

- Tullete

Bydelene reagerer på Røslands utspill, og hevder de har full rett til å fatte slike vedtak som folkevalgte politikere. Bydelsleder i Grorud, Anders Røberg-Larsen (AP) er oppgitt over utspillet fra Røsland.

- Vi er satt til å drive med politikk, og jeg synes dette blir tullete, Det er spesielt at Røsland, som er folkevalgt, legger seg bort i hva andre folkevalgte gjør. Vi er også folkevalgte til å drive med politikk i vår bydel. Det blir tullete å skylde på et ulovlig og ugyldig vedtak.

Hans Christian Lillehagen, bydelsleder i Gamle Oslo sier til ABC Nyheter at vedtaket er et uttrykk for et ønske om handling i solidaritet med den palestinske befolkningen og de overgrep de blir utsatt for.

- Vi kan ikke uten videre gå med på å drive innkjøp til bydelen som kommer fra et land som driver med ulovlig okkupasjon.

- Vi er klar over at de kan omgjøre et vedtak, men det tar ikke bort poenget, som er at vi har en bekymring over det som skjer i Gaza, sier han.

- Det vi gjorde er et resultat av et folkelig engasjement som politikerne må ta på alvor. Vi er fullt klar over at vi ikke driver med utenrikspolitikk, men vi representerer mange mennesker og har mange meninger, sier han videre.

- Kan ikke kjøpe fra et land som driver med okkupasjon

Røberg-Larsen er klinkende klar på at vedtaket om boikott handler om innkjøpspolitikk, og han presiserer at bydelene selv må få bestemme hva slags varer de skal kjøpe inn. Han etterspør handlingsrom innenfor de kommunale innkjøpsavtalene.

- Vi kan ikke uten videre gå med på å drive innkjøp til bydelen som kommer fra et land som driver med ulovlig okkupasjon.

Og han tilføyer:

- Jeg oppfatter det som en knebling hvis de velger å gjennomføre vedtaket, men jeg tror ikke de vil gjøre det. Det vil i så tilfelle være veldig spesielt, og i hvert fall vil det være et tegn på at de ikke er så opptatt av lokalt demokrati.

Personvernpolicy