Neda er ikke død

Ser du hvilket av disse jentene som ikke er Neda Aghar-Soltan? Foto via AFP.
Ser du hvilket av disse jentene som ikke er Neda Aghar-Soltan? Foto via AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på grunn av dette bildet og hennes døde navnesøster måtte hun rømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Foreign Policy som nå forteller historien om de to kvinnene som begge ble rammet av det dødelige skuddet 20. juni i fjor. Du kan også lese hele saken i Süddeutsche Zeitung.

Den ene kvinnene, Neda Aghar-Soltan, døde og ble symbolet for motstandskampen etter valget i Iran. Den andre, Neda Soltani (32), har måttet flykte til Tyskland på grunn av drapet på sin navnesøster.

For da verdens medier og de iranske demonstrantene skulle fortelle historien om drapet på Neda ble det brukt feil bilde.

Ser du forskjellen?

Neda Aghar-Soltan og Neda SoltaniNeda Aghar-Soltan og Neda Soltani

ABC Nyheter var det første norske mediet som viste videoen av drapet som ble symbolet for opprøret i Iran.

ABC Nyheter advarer mot SVÆRT sterke bilder. Se videoen her. Les mer om hva som skjedde da Neda ble skutt.

Da vi først omtalte saken visste vi ikke en gang navnet på den unge kvinnen som vi heller ikke visste hadde dødd av skuddet. Men som du kan se her, tok det ikke lang tid før navnet spredde seg og ble feil. Dermed fant man bildet av Neda Soltani på Facebook og både medier og demonstranter tok i bruk dette bildet. Det ble spredt over hele verden. Og da Neda Soltani prøvde å rette opp feilen, ble hun beskyldt for å være en agent for myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt skjønte også de at de kunne bruke henne for å diskreditere og slå tvil om Neda Aghar-Soltans død.

Neda Soltani rømte til Tyskland.


Hun mistet retten til sitt eget bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Neda ble symbolet


Bildene av Nedas død er et av de mest sette drapene i verden. En iransk asylsøker i Nederland, som bare ville navngis som Hamed, fikk tilsendt mobilopptaket fra vennen i Teheran, som hysterisk fortalte at en person var skutt ned like ved siden av ham.

Vennen sendte over mobilopptaket med det samme, og fem minutter senere lå bildene som kan bli en av de farligste truslene mot det iranske regimet, ute på YouTube og Facebook.

Demonstrantene brukte feil bilde, i likhet med mediene og skapte store problemer for den Neda'en. Foto: AP.Demonstrantene brukte feil bilde, i likhet med mediene og skapte store problemer for den Neda'en. Foto: AP.

Man kan sannsynligvis aldri få vite helt sikkert hvem som skjøt Neda. Ifølge ett av de mange ryktene som gikk i Teheran, ble hun plukket ut av en skarpskytter fordi hun snakket i mobiltelefon – ett av den iranske opposisjonens viktigste redskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neda var ikke ute etter Ahmadinejad eller Mousavi, hun ville bare det beste for landet sitt, sier Hamed til London-avisen The Guardian.

Spekulasjoner

Ganske raskt prøvde myndighetene å dempe den store innflytelsen drapet fikk. Les mer: Vil ha etterforskning av Neda-drapet

En dokumentar laget av det statlige fjernsynet i Iran at Neda var en amerikansk eller britisk agent som iscenesatte sin egen død, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty.

Dokumentaren mener videoen kun viser Neda som heller blod nedover sitt eget ansikt fra en flaske. Deretter hevdes det i dokumentaren at hun ble skutt i bilen som tok henne til sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konspirasjonsteorien stemmer overens med tidligere uttalelser fra afghanske myndigheter, som gjentatte ganger har beskrevet Nedas død som «mistenkelig» og «utført med overlegg» for å ærekrenke Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere dokumentarer

Både BBC og nå HBO har laget mer uavhengige dokumentarer. Da HBOs dokumentar skulle vises i Iran denne uken, forsøkte myndighetene å stoppe den. De blokkerte satellitt-signaler i et forsøk på å hindre folk i å se For Neda , som dokumentaren heter, ifølge The Guardian.

Filmen ble laget av Mentorn Media for HBO og blir vist i USA denne måneden. Kamali Dehghan, en tidligere Guardian-korrespondent, risikerte arrestasjon for å intervjue Nedas familie og fikk tak i tidligere usette opptak fra hennes liv. HBO har valgt å lansere filmen tidligere enn planlagt for å komme i forkant av jubileet for valget.

Du kan se dokumentaren her:

Iransk etterretning har varslet at de kommer med en egen dokumentar om drapet, hvor de kommer med sine «bevis» mot hva de kaller Vestens versjon av hendelsen. Flere medlemmer av Nedas familie og hennes venner skal ha blitt presset til å delta. Det er uklart om det er snakk om den samme filmen som ble produsert av den iranske statskanalen tidligere i år, eller om det er en helt ny film.