Vil ha forbud mot alkohol 8 timer før jobb

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte tirsdag ut forslag til en forskrift som åpner for rustesting av helsepersonell. Helsedepartementet har jobbet for forskriften i flere år.(Foto: Cornelius Poppe / Scanpix)
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte tirsdag ut forslag til en forskrift som åpner for rustesting av helsepersonell. Helsedepartementet har jobbet for forskriften i flere år.(Foto: Cornelius Poppe / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rusmisbruk blant helsepersonell er et problem i det norske helsevesen. Nå åpner helseministeren for pålagt rustesting og et forbud mot å drikke alkohol åtte timer før arbeidstiden starter. - På tide, sier Vigdis Giltun (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Helsepersonelloven åpner for at Helse- og omsorgsdepartementet kan pålegge helsepersonell å avgi prøve ved mistanke om rusmisbruk. Departementet kan også gi bestemmelser om forbud mot inntak av rusmidler i et gitt tidsrom før tjenestetiden begynner.

§ 8.Pliktmessig avhold

Helsepersonell skal ikke innta alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden.

Legemidler som er nødvendige på grunn av sykdom, regnes ikke som rusmidler etter første ledd. Helsepersonell som inntar slike legemidler, skal snarest orientere sin arbeidsgiver om dette.

Departementet kan i forskrift bestemme at helsepersonell skal kunne pålegges å avgi utåndingsprøve, blodprøve eller lignende prøve ved mistanke om overtredelse av første ledd, og kan gi bestemmelser om forbud mot inntak av rusmidler i et nærmere bestemt tidsrom før tjenestetiden begynner.

Tirsdag sendte Helse- og omsorgsdepartementet en slik forskrift ut på høring. Forslaget innebærer også en endring av helsepersonell-lovens §8.

Les høringsnotatet her (pdf).

Høringsnotatet er sendt til alle virksomheter i helsetjenesten, alle arbeidstakerorganisasjoner som organiserer helsepersonell, pasientorganisasjoner, alle kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn, departementer og direktorater, politi og andre. Høringsfristen er satt til 15. september.

(ABC Nyheter): Hvert år mister helsepersonell autorisasjonen på grunn av rusmisbruk. I fjor skjedde dette 66 ganger, men dette er bare toppen av isfjellet ifølge Helsetilsynet, som antar at rusmisbruk er mer utbredt blant helsepersonell enn i befolkningen generelt.

Helsepersonell-loven åpner for at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) kan pålegge helsepersonell å avgi prøve ved mistanke om rusmisbruk.

Men det mangler en forskrift. Denne har HOD arbeidet med i flere år, og onsdag kom forslaget fra departementet som også inneholder en endring av lovhjemmelen i helsepersonell-lovens §8.

- Jeg synes det har tatt utrolig lang tid å få fram et høringsnotat og nå forventer jeg at dette kommer til behandling så snart Stortinget er tilbake til høsten, sier Vigdis Giltun (Frp) til ABC Nyheter.

Giltun, som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen, har i løpet av de siste 2,5 årene tatt opp saken på Stortinget fire ganger, med tre forskjellige helseministere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES FORSLAGET HER: Høringsnotat om pliktmessig avhold for helsepersonell - forslag om lovendring og forskrift

Politiet kan kobles inn

I forslaget åpnes det for at politiet kan kobles inn dersom helsepersonell nekter å avlegge prøver.

- Jeg ser at enkelte kan oppleve et slikt krav som krenkende, men her må pasientsikkerheten komme først. Det skulle bare mangle at de samme reglene som gjelder for ansatte i andre sektorer som flytrafikk og jernbane ikke skal gjelde for personer som skal redde liv, sier Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget innebærer også et forbud mot å drikke alkohol åtte timer før arbeidstiden starter for ansatte i helsesektoren.

– Vi er opptatt av at pasientene skal ha trygghet for at de får best mulig oppfølging når de kontakter helsevesenet. Da sier det seg selv at vi ikke kan risikere feilbehandling fordi ansatte er påvirket av rusmidler, sier Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forgjengerne fulgte ikke opp

I mars lovte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at forskriften skulle sendes ut på høring før sommeren. Løftet kom etter at hennes to forgjengere Sylvia Brustad og Bjarne Håkon Hanssen lovet fremgang i saken, uten at de fulgte opp.

I høringsnotatet skriver HOD at det under arbeidet med forskriften ble klart at det også var nødvendig med en endring i helsepersonell-lovens paragraf 8, fordi hjemmelen var «for snever til å kunne gi en forskrift med et innhold som departementet mener det er behov for». Departementet mener at den eksisterende hjemmelen blant annet ikke åpnet for å pålegge testing ved mistanke om misbruk før tjenestetiden begynner.

- Store følger for pasientene

Vigdis Giltun mener likevel ikke at det er noe i det forslaget som er lagt fram, som tilsier at det skulle ta så lang tid:

- Jeg synes det er utrolig at det det har tatt nesten to og et halvt år å komme frem til dette. Men jeg ser det som positivt at forslaget nå er lagt ut for høring, så man får på plass helt klare retningslinjer for hvordan man skal sørge for at helsepersonell er helt edru på jobb og hvordan man skal håndtere mistanker om rusmisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig at dette blir en lov som fungerer, for rusmisbruket kan få store følger for pasientene, sier hun videre.

Giltun mener også dette er viktig for at helsepersonell som sliter med rus, skal få hjelp til å takle problemene.

Høringsfristen for forslaget som nå foreligger, er satt til 15. september.

Les også: - Jeg skal sette min ære i at dette kommer

Les også: Flere tas for rus i helsetjenesten