- Kan gi svaret på universets gåte

Slik skal det ha sett ut da Hayabusa landet på Itokawa som flyter 290 millioner kilometer fra jorden. Illustrasjon: Jawa/AP/Scanpix.
Slik skal det ha sett ut da Hayabusa landet på Itokawa som flyter 290 millioner kilometer fra jorden. Illustrasjon: Jawa/AP/Scanpix.

Den japanske romsonden Hayabusa kan, som den første i verden, ha hentet prøver fra en asteroide i rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romsonden «Hayabusa», som betyr «falk» på japansk, forlot jorden i 2003 for å komme tilbake sent søndag kveld etter å ha fullført en fem milliarder kilometers rundtur rundt den potetformende Itokawa asteroiden.

Bildene av itokawa asteroiden. Foto: Jawa/AP/Scanpix.Bildene av itokawa asteroiden. Foto: Jawa/AP/Scanpix.

Her skal den forhåpentligvis ha landet og hentet prøver av overflaten.

Dersom den lykkes vil det være den første i verden. Tidligere har man bare kunnet studere asteroider som har landet på jorden.

- Brant opp

Når romfartøyet kom tilbake søndag kveld brant opp på vei igjennom jordens atmosfære og var synlig som en stor ildkule på nattehimmelen over den australske ørkenen.

Før sin flammende slutt sendte den ut en kapsel med det forskerne håper er gode prøver fra asteroidens overflate. De håper det kan gi svaret på solsystemets første tid, og dermed ny innsikt i universets begynnelse.

Kapselen landet i den australske ørkenen i et område som er hellig for aborigianerne, men forskerne fikk til slutt tillatelse til å hente ut kapselen og den er nå sendt til Japan for analyse.

- Svaret på universets tilblivelse

Også norske forskere lar seg begeistre over den potensielt historiske romkapselen.

- En prøve fra en asteroide ute i rommet vil være helt unik. Til nå har vi bare prøver fra asteroider som har reist gjennom jordens atmosfære, og ofte vet vi ikke hvor disse bitene stammer fra. Det vet vi nå, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG Nett.

- Asteroider inneholder urstoffet fra universets barndom, og vil kunne gi oss hjelp til svar på universets tilblivelse og utvikling, sier Ødegaard.

- Kan gi flere verdensrekorder

Den japanske romorganisasjonen Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) har nå søkt om å få registrert en ny verdensrekord hos Guinnes World Records etter at romsonden Hayabusa kom tilbake fra en sju år lang reise til en eldgammel asteroide.

- Vi ønsker annerkjennelse for at dette var det første romfartøyet som landet på og kom tilbake fra et annet himmellegeme enn månen og for å fullføre den lengste mellomdistansen noensinne, sa en talsperson for romorganisasjonen til AFP.

De søker ikke annerkjennelse for den totale distansen som romsonden reiste og understreker at det bare er et grovt overslag og uten vitenskapelig betydning.


Se bildene:

Slik så det ut da Hayabusa brant opp i jordens atmosfære. Foto: Jawa/Scanpix.Slik så det ut da Hayabusa brant opp i jordens atmosfære. Foto: Jawa/Scanpix.

Fish-eye-lense fanget også romsondens siste del av reisen. Foto: AFP/Scanpix.Fish-eye-lense fanget også romsondens siste del av reisen. Foto: AFP/Scanpix.


Personvernpolicy