- Fortsatt streng politikk mot Nord-Korea

Etterretningsoffiserer fra asiatiske stillehavsland ved vraket av marinefartøyet Cheonan. Foto: Scanpix/Reuters.
Etterretningsoffiserer fra asiatiske stillehavsland ved vraket av marinefartøyet Cheonan. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea lovet mandag fortsatt streng reaksjon etter anklagene om at Nord-Korea skal ha senket et av landets krigsskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea holder fast på politikken tross nye trusler fra Nord. De to landene forbereder seg på å legge frem saken for FN.


President Lee Myung-Bak, i sin første offentlige tale siden hans parti led nederlag i lokalvalget 2. juni, sier hans regjering kan komme med politiske innrømmelser for å gjenoppbygge tillit, men ingen som gjelder sikkerhet.

- Provokasjoner som en andre eller tredje Cheonan-hendelse kan komme når som helst hvis vi, sammen med det internasjonale samfunnet, ikke reagerer hardt på de nordkoreanske misgjerningene og med fast hånd forbereder sikkerhetstiltak, sa han.

Sør har annonsert sine egne represalier, blant annet ved å innstille mesteparten av all handel, etter at en flernasjonal gruppe forrige måned konkluderte med at en nordkoreansk torpedo senket Cheonan 26. mars. 46 liv gikk tapt. Sør-Korea har installert høyttalere langs det spente grenseområder som forberedelse til en mulig gjenopptakelse av propaganda-kringkastinger. Landet ber FNs Sikkerhetsråd om å kritisere Nord etter at krigsskipet sank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea truet lørdag med å skyte granater mot høyttalerne og sa landet kan gjøre om Seoul til «et hav av flammer», i det som ble kalt en avgjørende erklæring på det offisielle nyhetsbyrået mandag.

- Kan utløse krig

- Situasjonen på den koreanske halvøya er så spent at et enkelt skudd avfyrt i vanvare kan utløse en total krig, sa visepresident i presidentskapet til Folkets øverste forsamling, Yang Hyong-Sop, ifølge nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa Seoul bør «slutte å oppføre seg dumdristing», og advarte om at Sør-Korea risikerer en «nådeløs straff» fra Pyongyang dersom landet går inn for å straffe eller gjengjelde mot Nord-Korea.

Begge de koreanske landene skal legge frem sin sak for Sikkerhetsrådet i New York fra klokken 20 (norsk tid) mandag, ifølge representanter for utenriksdepartementet i Seoul.

Etterforskere fra Sør vil informere Sikkerhetsrådets medlemmer om sine funn, mens Nord er ventet å tale deretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringen har tillit til de objektive, vitenskapelige, åpne og grundige funnene den felles internasjonale undersøkelsesgruppen har kommet til, sier talsmann for det sørkoreanske utenriksdepartementet, Kim Young-Sun.

- I troen på at fakta taler for seg selv vil regjeringen håndtere spørsmålet på fast vis.

Sør-Korea har ennå ikke vunnet støtte for funnene i undersøkelsen fra Russland og Kina. Begge land har vetomakt i Sikkerhetsrådet og tradisjonelt vært vennlig innstilt overfor det isolerte kommunistregimet i nord.

Kritiserer militært lederskap

Sør-Koreas øverste militære lederskap har blitt kritisert for sin reaksjon på angrepet, og president Lee sier mandag at han vil holde dem ansvarlige.

Lee Sang-Eui, formann for den militære sjefsnemnd, har tilbudt seg å gå av etter at statlige inspektører forrige uke fant ham og 22 andre militære offiserer straffeskyldige, sier representanter for forsvarsmyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspektørene uttalte forrige uke at militæret hadde håndtert senkingen på upassende vis, tross tidligere advarsler om mulige angrep fra Nord-Koreas u-båter nær den omstridte sjøgrensen.

De sa det var avdekket flere problemer med forsvarstiltak og beredskap, krisehåndtering og forvaltning av militære hemmeligheter.

Presidenten antydet også mandag kompromiss om enkelte innenriksspørsmål etter at Det store nasjonale partiet sikret seg kun seks av 16 poster for provinsguvernører eller ordførere i byer på landsbasis etter valget 2. juni.

- Jeg tar på alvor folkemeningen som kom til uttrykk ved valget denne gangen, sier han, og sier han planlegger å gjøre om på sammensetningen av regjeringen og presidentens kontor.

- Jeg vil lytte til den forandring folket gir uttrykk for å ønske.