Bonde blir ny VIF-eier

VIF-spillere jubler for scoring på banen. Nå er Jon H. Nordbrekken kommet inn i klubben som en av de største eierne. (Foto: Scanpix).
VIF-spillere jubler for scoring på banen. Nå er Jon H. Nordbrekken kommet inn i klubben som en av de største eierne. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bonde og investor Jon Harald Nordbrekken blir klubbens nest største eier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): - Jeg kom inn i Vålerenga i 1995 da klubben var megakonk, men har holdt med VIF siden 1966, sier Nordbrekken til ABC Nyheter.

Den gang dro han som 13-åring på skoletur til Oslo og så Bruno og Hengern spille mot Kniksens Hearts på Bislett. Siden har den Valset-bosatte bonden vært klubbformann, leder av klubbens aksjeselskap og medlem av Fotballforbundets styre.

I fjor gjorde rørosingen comeback i styret til Vålerengas aksjeselskap.

Nå er han blitt klubbens nest største eier etter John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim.

- Det var Trøim som motiverte meg til et comeback i Vålerenga i fjor vår. Og så hadde jeg lyst til det selv. Jeg brenner veldig for klubben, og har en del synspunkter om fotballøkonomi, forklarer Jon Harald Nordbrekken.

Har tapt 58,7 millioner

VIFs aksjeselskap har tapt 58,7 millioner kroner siden 2006, men skal gå i balanse i år og tjene penger fra 2011. Nå har eierne spyttet inn 10,4 friske millioner gjennom emisjoner og gjeldskonvertering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tor Olav Trøim har øket sin eierandel fra 48,75 til 65 prosent, mens Nordbrekkens Valset Invest AS sitter på 5,71 prosent av aksjene i Vålerenga Invest Fotball AS.

- Jeg ga en million i lån i fjor da likviditeten var veldig trang. Nå er lånet omgjort til aksjer, og jeg gikk også inn i den siste emisjonen, som var på seks millioner, kommenterer Røros-bonden og bankmannen.

Henning Solbergs eierandel er redusert fra 10,90 til 0,90 prosent etter salg og emisjoner. ABC Nyheter kunne i slutten av mars melde at Solberg var blitt klubbens nest største eier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Innhentingen av de 10,4 millionene har vært en lang prosess, men pengemarkedet generelt opplever tøffe tider, sier Vålerenga-direktør Pål Breen.

Ville på børs i 1997

Jon H.Nordbrekken går inn som eier i Vålerenga (Foto: Mads Kvernen Kleppe, ABC Nyheter)Jon H.Nordbrekken går inn som eier i Vålerenga (Foto: Mads Kvernen Kleppe, ABC Nyheter)

Og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er veldig takknemlige for at aksjonærene stiller opp, slik at vi kan ha et topplag i hovedstaden også i fremtiden. Vålerenga har en tøff og real hovedeier i Tor Olav Trøim, som setter krav om bærekraftig økonomi og engasjerer seg i denne prosessen.

Mens London-baserte Trøim skal være god for flere milliarder kroner, står Jon Harald Nordbrekken bokført med 131 millioner i formue i 2008-ligningen.

Selv ønsket Nordbrekken å børsnotere Vålerenga og hente inn store penger til klubben allerede i 1997.

- Det var Klondyke da. AS-et hadde den gangen en markedsverdi på 130-140 millioner, mener jeg det var. Tunge selskapet og investorer strømmet til fotballklubbene, men vi bygde uten fundament.

I Italia og England er flere av lagene børsnoterte, men VIF-eieren tror det vil gå minst 20-30 år før vi eventuelt får se en norsk klubb på Oslo Børs. I eliteseriens Klondyke-tid var selskaper som Orkla, Storebrand og Gjensidige inne på investorsiden, og mange hadde med håp om solid fortjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ba Nordbrekken lede laget

- Da vi etter to reduseringer bare ledet 5-2 over Moss på Bislett mot slutten av '90-tallet, ba en av investorene meg gå ned på benken og ta over lagledelsen. Det var mye rart som skjedde den gangen, men også en morsom tid, minnes Nordbrekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overskudd har det blitt lite av, og pengene renner fortsatt ut av de beste norske lagene. Bare i fjor tapte klubbene i de to øverste herredivisjonene 187 millioner kroner, ifølge tall fra Fotballforbundet.

- Pengekrisen fotballklubbene opplever er selvpåført, den skyldes i liten grad finanskrisen. I mange år har lagene brukt mer enn de får inn, og i tøffe tider sitter ikke pengene like lett i klypene på investorene, sier Vålerengas nye eier.

Han poengterer at det mest positive ved krisen i fotballen er at Vålerenga og andre klubber endelig dyrker frem unge spillere i sentrale roller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Underskuddet i eliteserien og 1. divisjon er nok enda høyere enn de tallene som er kommet frem, for spillerverdiene er ikke som de var og burde vært skrevet mer ned. Overgangsmarkedet ute i Europa er jo nesten helt dødt.

- Hva er planen for Vålerenga?

- Vi skal ikke forhaste oss i Vålerenga, men etablere en sunn og god økonomi og etablere oss blant de tre-fire beste over tid. Og så må vi ha ny arena på plass.

VÅLERENGAS STØRSTE EIERE:
Tor Olav Trøim - 65 prosent
Valset Invest AS - 5,71 prosent
Haga & Berg Entreprenør AS - 3,79 prosent
Red Mit AS - 3,45 prosent
Arctic Securities AS - 3,18 prosent