Her er trofeet alle kjemper om

Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til høyre) og FIFA-president Sepp Blatter fotografert med det originale VM-trofeet under en pressekonferanse i Pretoria 6. juni i år. I en måned skal 32 nasjoner kjempe om trofeet. Foto: AFP / Scanpix.
Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til høyre) og FIFA-president Sepp Blatter fotografert med det originale VM-trofeet under en pressekonferanse i Pretoria 6. juni i år. I en måned skal 32 nasjoner kjempe om trofeet. Foto: AFP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

32 nasjoner kjemper om å vinne verdens gjeveste sportstrofé.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I går ble VM-2010 sparket i gang og 32 nasjoner kjemper om å vinne verdens mest prestisjefylte pokal, FIFA World Cup Trophy.

Det er 36 centimeter høyt og består av 6175 gram 18 karat gull, det gjeve trofeet som 11. juli vil bli løftet opp av kapteinen på vinnerlaget i fotball-VM på det store stadionet Soccer City i Johannesburg, Sør-Afrika.

Det er tiende gang det spilles om det ettertraktede trofeet, som ble laget av den italienske kunstneren Silvio Gazzaniga til VM i Vest-Tyskland i 1974. Og fortellingen om trofeet er like full av historie som det store fotballmesterskapet.

Det aller første VM-trofeet ble skapt av den franske kunstneren Abel LaFleur til VM i Uruguay i 1930. Det var 32 cm høyt, veide ca 5,5 kilo og var av rent gull. Det forestilte seiersgudinnen som i sine hevede armer holdt en åttekantet skål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opprinnelige VM-trofeet ble laget til VM i Uruguay i 1930. Det ble imidlertid stjålet 19. desember 1983 uten noen gang å bli funnet igjen. I 1984 ble denne kopien laget. Foto: Wikipedia.Det opprinnelige VM-trofeet ble laget til VM i Uruguay i 1930. Det ble imidlertid stjålet 19. desember 1983 uten noen gang å bli funnet igjen. I 1984 ble denne kopien laget. Foto: Wikipedia.


Jules Rimet Trophy var navnet på pokalen, oppkalt etter franskmannen som i 33 år satt som president for det internasjonale fotballforbundet, FIFA og som hadde hovedæren for at drømmen om et fotball-VM ble en realitet.

Uruguay ble den første eier av Jules Rimet-pokalen da de vant VM-tittelen i 1930. Så vant Italia i 1934 og i 1938. Deretter satte andre verdenskrig en brutal stopp for mesterskapet, og FIFA-president Jules Rimet sov med det berømte trofeet under sengen for å unngå at det skulle bli stjålet.

Etter krigen levde trofeet et stille og rolig liv som vandrepokal fram til det plutselig ble stjålet under en utstilling i Westminster i London i mars 1966. Fortvilelsen var stor hos FIFA. VM var nemlig bare fire måneder unna, og en nasjonal leteaksjon ble igangsatt.

Det tok ikke mer enn en uke før pokalen var oppsporet av en to år gammel hund ved navn Pickles. Sammen med eieren sin, David Corbett, gikk de tur langs Themsen i London, da Pickles snuste seg fram til pokalen innpakket i papir under en hekk.

– Jeg tok av papiret og så en statue hvor det var inngravert Tyskland, Uruguay og Brasil, sa Corbett i et intervju i 1990.

Som belønning for funnet, fikk Pickles et gedigent lammelår og en medalje - og pokalen kunne gis videre til England som vant mesterskapet etter en særdeles spennende finale mot Vest-Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens VM-trofé gjengitt på et tysk førstedagsbrev. Foto: Kandschwar.Dagens VM-trofé gjengitt på et tysk førstedagsbrev. Foto: Kandschwar.

Fire år senere fikk Brasil pokalen til odel og eie da de vant VM for tredje gang. 13 år senere ble trofeet imidlertid på nytt stjålet, uten noen gang å bli funnet igjen. Sannsynligvis smeltet tyvene det ned og solgte gullet.

Imens hadde man altså tatt i bruk dagens pokal, FIFA World Cup Trophy.

Den første lagkapteinen til å løfte det over hodet i seiersrus var Franz Beckenbauer som mottok trofeet på vegne av Vest-Tyskland i 1974. Den forrige som løftet trofeet etter at VM-seieren var et faktum var Fabio Cannavaro for Italia i 2006.

Alle VM-vinnerne må imidlertid levere trofeet tilbake til FIFA rett før neste turnering. Til gjengjeld får vinnerlagene beholde en forgylt kopi av pokalen.

På pokalens sokkel inngraveres vinnerlagets navn og årstall for VM-seieren. Pokalen som i dag er i bruk har i alt plass til 17 navneskilt. Det vil si at trofeet trolig vil bli pensjonert og satt på museum etter VM i 2038.

Før det skjer, skal 32 nasjoner gjøre sitt ytterste for å ha trofeet i sin varetekt de neste fire årene.