ALBUM: Ariel Pink’s Haunted Graffiti: «Before Today» (4AD/Playground)Herlige debutanter

Ariel Pink’s Haunted Graffiti treffer blink med sin første utgivelse på stort selskap. Foto: 4AD (promo)
Ariel Pink’s Haunted Graffiti treffer blink med sin første utgivelse på stort selskap. Foto: 4AD (promo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Graffiti har aldri hørtes så bra ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ariel Pink’s Haunted Graffiti: «Before Today» Ariel Pink’s Haunted Graffiti: «Before Today»

(ABC Nyheter): Los Angeles-bandet Ariel Pink’s Haunted Graffiti har vært et ubeskrevet blad for de fleste inntil de slapp singelen «Round And Round» (hør låten nederst i artikkelen) i våres.

Etter intens opphausing i inn- og utland, hvor blant annet Dagbladets anmelder trillet terningen til en sekser og kalte den for årets låt, har nysgjerrigheten foran albumdebuten på kredible 4AD steget betraktelig.

Og det med rette!

I full blomst

Ariel Pink’s Haunted Graffiti er frontmann Ariel Pink (eller Ariel Rosenberg som han egentlig heter) sin baby.

Bandet har lagt litt der i undergrunnen, godt skjult under overflaten i en årrekke allerede og har åtte albumutgivelser bak seg, som blant annet vært gitt ut på Animal Collectives egen label Paw Tracks. Men nå er de altså for alvor klare med sin debut på stort selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4AD pleier da heller ikke å gi ut hva som helst, og vet å satse sine kort på navn som har et visst nedslagsfelt i musikkinteresserte kretser. Som oftest er det hold i selskapets teft og for hva de signerer, og det er ingenting som tyder på at de ikke har truffet blink igjen.

Ariel Pink’s Haunted Graffiti er i så måte intet unntak, og «Before Today» oser formelig over av sjelden selvtillit.

Smakfull retrotripp

Gruppen tar sin lytter med tilbake til 70-tallets FM-rock, og albumet kunne like gjerne ha vært gitt ut i Ariel Rosenbergs fødselsår 1978, side om side med datidens samtidige som Fleetwood Mac, Sniff’n’The Tears, Steely Dan og 10CC - eller Frank Zappa for den saks skyld – uten at noen på den tiden hadde rynket nevneverdig på nesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som tittelen «Before Today» indikerer, så tar Ariel Pink’s Haunted Graffiti oss med på en smakfull retrotripp. Som smaker utsøkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette klarer de helt uten at vi føler oss overkjørt. De kopierer gammel storhet med både verdighet og indignasjon, uten å overøse musikken med gammelt unødvendig oppgulp som føles som vi har hørt før.

Bandet lykkes i å gjøre uttrykket til noe moderne og særeget, og resultatet viser at Ariel Pink’s Haunted Graffiti lander med en helt egen, for ikke å snakke om unik, identitet.

Belønner lytteren

Låtene på «Before Today» er likevel ikke av det aller enkleste slaget, selv om et visst slektskap med franske Phoenix til tider er til å ta og føle på. Ariel Pink’s Haunted Graffiti byr verken på låter av sorten som ble spilt halvt ihjel på radio i 1978 eller som vil bli det i 2010.

Bandet gir i stedet mye av seg selv, men krever samtidig en viss oppmerksomhet tilbake fra sine lyttere. Den som har tålmodighet får til gjengjeld mye igjen for å gå inn i materien på dette mer eller mindre fullverdige albumet.

NB! Ariel Pink’s Haunted Graffiti er akkurat bekreftet til Øyafestivalen og kan beskues på nært hold i Middelalderparken i august.