Tengs-saken blir ikke gjenåpnet

Høyesterett har bestemt at Birgitte Tengs-saken ikke skal gjenåpnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen for å begjære gjenåpning av dommen utløp i 2003, og saken blir derfor ikke gjenåpnet. Det var en enstemmig Høyesterett som sto bak beslutningen.

Høyesterett tok stilling til om fetteren skulle få fremme sin begjæring om gjenopptakelse for lagmannsretten angående erstatningskravet han ble idømt, eller om saken skulle avsluttes.

Dømt til erstatning

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i nærheten av hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Nesten to år senere ble Tengs’ fetter dømt for drapet på sin kusine. Karmøymannen ble også dømt til å betale hennes foreldre 100.000 kroner i oppreisning.

Fetteren ble frifunnet da Gulating lagmannsrett behandlet straffesaken året etter.

Lagmannsretten dømte likevel den tiltalte til å betale sin onkel og tante 100.000 kroner i erstatning. Retten kom til at det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Niende gang

Bakgrunnen for denne avgjørelsen er at beviskravene i straffesaker og sivilrettslige saker er ulike. Den sivilrettslige delen av dommen har i en årrekke versert i det norske rettsvesenet og har også vært en tur innom i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Da Høyesterett tirsdag behandlet saken, var det den niende gangen de befatter seg med den.

I mellomtiden har foreldrene til Birgitte Tengs fått utbetalt erstatningsbeløpet fra staten, mens staten på sin side har ettergitt kravet mot fetteren. Han ønsket å få gjenopptatt saken for å få se på den sivilrettslige dommen.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale erstatning til fetteren, og han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning etter straffesaken. (©NTB)

Personvernpolicy